13 maart 2023 om 20:05
beeld nd
Commentaar
Sjirk Kuijper

Eindelijk de opiniepeiling die telt, de enige volksraadpleging met recht van spreken

Woensdag laat Nederland van zich horen. Ze komen geen dag te vroeg, deze verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. Want de kunstjes, trucjes en oneliners van landelijke politici; het circus waarvoor televisiemakers hen laten opdraven; de leugens van antiparlementaire extremisten die claimen namens ‘het volk’ te scanderen: het is niet langer te verdragen.

Maar woensdag klinkt het democratisch weerwoord uit de breedte van de samenleving, uit de enige opiniepeiling die echt telt, de enige volksraadpleging met recht van spreken. Dat wil niet zeggen dat donderdag de rust terugkeert in het land. Maar voorlopig weten we weer waar we aan toe zijn, en kan er weer redelijk overlegd, onderhandeld en bestuurd worden: in de waterschappen, de provincies, en in Den Haag.

Den Haag: de hofstad die zaterdag het toneel was van twee demonstraties voor ogenschijnlijk tegengestelde belangen. Behoud van de agrarische sector, en een toekomst zonder onze gas- en olieverslaving met haar desastreuze gevolgen voor het klimaat. De meeste boeren echter zullen inmiddels met leedwezen aanzien hoe hun reputatie wordt gesloopt door de harde kern van Farmers Defence Force, die zijn ziel en zendtijd heeft verkocht aan radicaal rechtse en Poetin-gezinde partijen: PVV, BVNL, FVD en Ongehoord Nederland.

Als die alliantie deze week minder dan 21,5 procent scoort (hun optelsom in 2019), boert het extremisme feitelijk achteruit. En hoezeer er ook voor teloorgang gehuiverd wordt bij het CDA: de nervositeit en radeloosheid bij FVD doen daar niet voor onder. Baudet en zijn laatste vazallen raaskallen nu al Trumpiaans over ‘het grote vervalsen’ bij het tellen van de stemmen.

Als het CDA woensdag inderdaad dramatisch verliest, heeft dat primair gevolgen voor de collegevorming in de provinciehuizen. Inhoudelijk ligt daar nú al een groot obstakel voor samenwerking met het Rijk: ook gedeputeerden van CDA, VVD en ChristenUnie staan niet in het gelid om de landelijke stikstof-ambities te realiseren. Dat wordt een nog onmogelijker opgaaf als BBB en JA21 serieus invloed verwerven in de provinciale colleges. Intussen is het veelzeggend dat VVD-leider Rutte voor één ding nog banger is dan voor zoiets als een herverkaveling tussen CDA en BBB: de reële kans dat een gecombineerde GroenLinks/PvdA-fractie in de senaat straks ruimschoots de liberalen overklast. Daar heeft hij zulke dramatische verhalen over verteld, dat hij donderdag niet laconiek kan reageren als het linkse verbond de VVD werkelijk vernedert. Zo heeft Rutte zelf de stabiliteit van zijn kabinet in de waagschaal gelegd.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wegkijken van de klimaatveranderingen lukt niet meer in het Panamakanaal - dan loopt alles vast

De grote containerschepen vol Chinese goederen kunnen door klimaatverandering niet meer volgeladen door het Panamakanaal. De klimaatverandering neemt keuzes weg, de kosten stijgen en wegkijken kan niet meer, is de les.

Afbeelding

De regeringscoalitie leek op sterven na dood. Maar een schimmig Haags bordspel biedt soelaas

Een regeringscoalitie die op sterven na dood leek, geeft zichzelf een flinke impuls. Anders kan de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen niet worden geduid. Wat moeten we vinden van dit Haagse bordspel?

Afbeelding

D66 is geen moreel baken, maar het publieke debat kan nog wel wat meer van Sigrid Kaag gebruiken

Twee dochters die hun moeder als idool omschrijven en die dit land haar liefde en inzet niet waardig keuren, ontketenden een Trumpiaanse heksenjacht. Wat maakt Sigrid Kaag nóg gehater dan haar partij, D66?

Afbeelding

De Geest is er niet alleen in intense ervaringen, ook in kleine gebaren

De verjaardag van de kerk, wordt Pinksteren soms genoemd. Maar de kerk was er al eerder - een angstig groepje mensen dat bij elkaar zat met de deuren op slot. Het eerste Pinksterwonder is dat ze de deuren openzetten.

Afbeelding

Wie alleen discussieert over Extinction Rebellion, gaat voorbij aan het kardinale punt

Hoort een christen bij het klimaatprotest van Extinction Rebellion? Die vraag leidt tot verdeeldheid, nu organisaties als de ChristenUnie-jongeren en GroeneKerken zaterdag aanwezig zijn bij een demonstratie op de A12.

Afbeelding

Als er een taboe op abortus rust, erken dan liever dat het om een pijnlijke keuze gaat

Met het pleidooi om abortus uit het strafrecht te halen, wordt een poging gedaan de sterk gepolariseerde abortusdiscussie uit de Verenigde Staten over te hevelen naar Nederland. Maar zijn vrouwen daarmee geholpen?

Afbeelding

Een beursbeving van 500 miljard, want Musk verkoopt het 'blauwe vinkje' ook aan Twitter-terroristen

In een financieel systeem dat automatisch begint te handelen, kan desinformatie razendsnel een ontwrichtende kettingreactie veroorzaken. Eén vervalste tweet heeft de terroristische potentie van Twitter aangetoond.

Afbeelding

De as van Bachmoet is een in bloed geschreven waarschuwing en een oproep

De waarschuwing van de ruïnes van Bachmoet: ieder offensief van Rusland of van Oekraïne zal daar een herhaling van zijn. Maar toch wordt er nog steeds vooral in meer wapens en munitie gedacht.

Afbeelding

Doe er alles aan om te voorkomen dat de vluchteling hier op straat zijn eigen beul tegenkomt

Onder asielzoekers bevinden zich altijd meegevluchte oorlogsmisdadigers. Om hen op te sporen - en vluchtelingen voor trauma's te behoeden - is maximale inzet nodig.