9 februari 2023 om 02:00
ND

Kerken zijn vanouds huiverig voor politiek op de preekstoel. En daar hebben ze goede redenen voor

Meer klimaat in de kerk? Of meer sociale gerechtigheid? Oké, maar waarover moet het in de kerk dan mínder gaan? 

De acties van christelijke klimaatdemonstranten hebben een oude vraag opnieuw op de agenda van kerken gezet. Moet de dominee op de kansel en de kerk in het maatschappelijke debat zich nadrukkelijker uitspreken - nu over de opwarming van de aarde, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en de schepping die kreunt als een vrouw in barensnood? 

Zijn de klimaatdemonstranten van vandaag het ‘zout der aarde’?, zoals dominee Carola Dahmen vroeg in een preek. Of wordt politieke actie hier vermengd met de boodschap van God, zoals critici haar tegenwierpen? 

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het kabinet staat te wankelen en maait met twee armen door de lucht

Het CDA laat de coalitie-heronderhandeling een tijdje wachten: op de vorming van provinciale colleges, op het landbouwakkoord van Adema, op regelingen voor boeren. Maar alles waar het CDA op wacht, wacht op het CDA.

Afbeelding

Europa speelt het grote migratieschaakspel. Altijd met dezelfde verliezer: de migrant

Terwijl de kinderlichamen aanspoelen op het toeristische strand kust Rutte zijn Italiaanse 'bondgenoot' Meloni en geven ze de 'mensensmokkelaars' de schuld van deze tragedie. Zo wassen zij hun handen in onschuld.

Afbeelding

Er zijn dringend regels nodig bij de uit de hand gelopen ontwikkeling van kunstmatige intelligentie

Ongecontroleerde techreuzen mogen onze toekomst niet bepalen via kunstmatige intelligentie die het menselijk brein te snel af is. Het ‘tijdperk van AI’ vraagt om duidelijke regels om de samenleving te beschermen.

Afbeelding

De gratis schoolmaaltijd trekt een onwenselijke scheidslijn door de samenleving

De gratis maaltijd - op school of thuis - kán op individueel niveau eraan bijdragen dat kinderen beter in staat zijn hun lessen te volgen. Maar is deze sympathieke aanpak wel goed doordacht?

Afbeelding

Van Kooten en De Bie zagen waar het op aan ging, ook met het kitsch- en cultuurchristendom

Wim de Bie en Kees van Kooten goten hun moralistische cultuurkritiek in ironie en humor. Maar wat over de top leek, is realiteit in alle ernst geworden.

Afbeelding

Langzaam maar zeker duwt de Franse president Macron zijn land in een onheilspellende richting

De Franse president Emmanuel Macron vecht tegen woede, brandstichtingen en straatgeweld. Maar eerlijk is eerlijk: met zijn zonnekoning-achtige optreden stookt hij zelf de protesten op.

Afbeelding

De das en zijn huis: hoe vervelend ook, soms moet de mens eventjes buigen voor de natuur

Wordt er niet wat al té voorzichtig met de das omgegaan? De populatie heeft zich immers behoorlijk goed hersteld, en het voortbestaan van de das hangt niet af van twee spoorlocaties. Of is dat een te platte benadering?

Afbeelding

'Het is nog niet te laat', zegt het IPCC, misschien voor het laatst. Nu kan de natuur zich nog aanpassen

Het jongste IPCC-rapport heeft een praktische insteek: Zo maken we de tijdbom van de klimaatverandering onschadelijk. Nu het nog kan.

Afbeelding

De dodelijke oogst van het 'vredesbezoek' van Xi aan Poetin

Pal na het vertrek van de Chinese president Xi Jinping uit Moskou bestookte Rusland woonwijken in Oekraïne. Dat is de concrete vertaling van de steun die Xi met zijn 'pro-vredesbezoek' aan de politiek van Poetin gaf.