6 februari 2023 om 20:07
beeld ND

Civitas Christiana zet schrijver Pim Lammers in voor haar onverdraagzame cultuurstrijd

Ja, auteur Pim Lammers schreef weleens expliciet over seks tussen mannen. Hij schreef ook het kinderboek Het lammetje dat een varken is, over gendertwijfel. En zijn verhaal Trainer over een uit de hand lopende relatie tussen een voetbalcoach en een jongen van hooguit twaalf jaar, stond in 2015 in een literair tijdschrift voor volwassenen. De nu 29-jarige schrijver ontving al enkele prijzen voor zijn pennenvruchten.

Lammers heeft zich nu teruggetrokken als auteur van het Kinderboekenweekgedicht. Hij kreeg doodsbedreigingen. Vooral het verhaal over de voetbaltrainer en de jonge jongen, is aanleiding om Lammers te beschuldigen van het pedofilie-verheerlijking. De conservatief-katholieke stichting Civitas Christiana claimt onomwonden het ‘succes’ van het ‘cancellen’ van Lammers.

Toch is de vraag waartegen kinderen precies beschermd moeten worden. Wil Lammers hen aanmoedigen seksuele relaties met volwassenen aan te gaan? Natuurlijk niet. Stichting CPNB, organisator van de Kinderboekenweek, wijst erop dat Lammers het verhaal Trainer al publiceerde voordat hij kinderboeken ging schrijven, en dit helemaal los van elkaar staat.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van Kooten en De Bie zagen waar het op aan ging, ook met het kitsch- en cultuurchristendom

Wim de Bie en Kees van Kooten goten hun moralistische cultuurkritiek in ironie en humor. Maar wat over de top leek, is realiteit in alle ernst geworden.

Afbeelding

Langzaam maar zeker duwt de Franse president Macron zijn land in een onheilspellende richting

De Franse president Emmanuel Macron vecht tegen woede, brandstichtingen en straatgeweld. Maar eerlijk is eerlijk: met zijn zonnekoning-achtige optreden stookt hij zelf de protesten op.

Afbeelding

De das en zijn huis: hoe vervelend ook, soms moet de mens eventjes buigen voor de natuur

Wordt er niet wat al té voorzichtig met de das omgegaan? De populatie heeft zich immers behoorlijk goed hersteld, en het voortbestaan van de das hangt niet af van twee spoorlocaties. Of is dat een te platte benadering?

Afbeelding

'Het is nog niet te laat', zegt het IPCC, misschien voor het laatst. Nu kan de natuur zich nog aanpassen

Het jongste IPCC-rapport heeft een praktische insteek: Zo maken we de tijdbom van de klimaatverandering onschadelijk. Nu het nog kan.

Afbeelding

De dodelijke oogst van het 'vredesbezoek' van Xi aan Poetin

Pal na het vertrek van de Chinese president Xi Jinping uit Moskou bestookte Rusland woonwijken in Oekraïne. Dat is de concrete vertaling van de steun die Xi met zijn 'pro-vredesbezoek' aan de politiek van Poetin gaf.

Afbeelding

Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen

Het verzet tegen de Week van de Lentekriebels contrasteert nogal met het seksuele wangedrag waar we de laatste jaren zoveel over horen. Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen.

Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.