31 januari 2023 om 18:20
Afbeelding
Commentaar
Sjirk Kuijper

Het stapelen van politieke functies is zelfoverschatting en een rechtse hobby

Richard de Mos, raadslid en oud-wethouder van Den Haag tegen wie een rechtszaak vanwege corruptie-verdenking loopt, ambieert nu ook een zetel bij het waterschap. In Hoogheemraadschap Delft is hij lijsttrekker voor BVN. Dat is de club van de in 2019 geroyeerde VVD’er Wybren van Haga. In maart 2021 liet Van Haga zich voor FvD opnieuw in de Tweede Kamer kiezen, maar twee maanden later ging hij weer voor zichzelf verder.

De Mos is al net zo’n politieke job- en partijhopper. In 2009 kwam hij voor de PVV in de Tweede Kamer. En toen Wilders in 2010 ook aan de lokale verkiezingen in Almere en Den Haag wilde meedoen, werd Kamerlid De Mos tevens gemeenteraadslid in de Hofstad. Dat bleef hij, ook nadat hij bij Wilders in ongenade viel, voor twee opeenvolgende lokale partijen. BVNL is intussen z’n vijfde politieke merknaam. En nu wil hij dus naast zijn raadszetel ook een stoel bij het waterschap.

Het stapelen van politieke functies lijkt een rechtse hobby: het is nergens zo populair als bij populisten die geregeld anderen beschuldigen van kartelpolitiek, baan..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van Kooten en De Bie zagen waar het op aan ging, ook met het kitsch- en cultuurchristendom

Wim de Bie en Kees van Kooten goten hun moralistische cultuurkritiek in ironie en humor. Maar wat over de top leek, is realiteit in alle ernst geworden.

Afbeelding

Langzaam maar zeker duwt de Franse president Macron zijn land in een onheilspellende richting

De Franse president Emmanuel Macron vecht tegen woede, brandstichtingen en straatgeweld. Maar eerlijk is eerlijk: met zijn zonnekoning-achtige optreden stookt hij zelf de protesten op.

Afbeelding

De das en zijn huis: hoe vervelend ook, soms moet de mens eventjes buigen voor de natuur

Wordt er niet wat al té voorzichtig met de das omgegaan? De populatie heeft zich immers behoorlijk goed hersteld, en het voortbestaan van de das hangt niet af van twee spoorlocaties. Of is dat een te platte benadering?

Afbeelding

'Het is nog niet te laat', zegt het IPCC, misschien voor het laatst. Nu kan de natuur zich nog aanpassen

Het jongste IPCC-rapport heeft een praktische insteek: Zo maken we de tijdbom van de klimaatverandering onschadelijk. Nu het nog kan.

Afbeelding

De dodelijke oogst van het 'vredesbezoek' van Xi aan Poetin

Pal na het vertrek van de Chinese president Xi Jinping uit Moskou bestookte Rusland woonwijken in Oekraïne. Dat is de concrete vertaling van de steun die Xi met zijn 'pro-vredesbezoek' aan de politiek van Poetin gaf.

Afbeelding

Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen

Het verzet tegen de Week van de Lentekriebels contrasteert nogal met het seksuele wangedrag waar we de laatste jaren zoveel over horen. Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen.

Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.