20 januari 2023 om 20:01
beeld ND

De ‘hitlijst’ christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Kun je de mate van christenvervolging ‘vangen’ in een ranking? Open Doors, de organisatie die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen, presenteert al dertig jaar een ranglijst van landen waar christenen het meest worden vervolgd en verdrukt. Afgelopen week verscheen de nieuwste editie, met Noord-Korea terug op nummer 1. Afghanistan ‘duikelde’ van 1 naar 9, wat overigens niet wil zeggen dat in dat land de situatie voor christenen ook maar iets is verbeterd. Waarschijnlijk zijn christenen vanwege de Taliban nóg meer ondergronds gegaan, vermoedt Open Doors.

Op zowel het middel zelf - de ranglijst dus - als op de manier waarop die wordt samengesteld, klinkt kritiek. Is repressie wel altijd synoniem aan christenvervolging? Hoe meet je die vervolging precies? Is het wetenschappelijk in de haak om kleine landen als de Malediven één-op-één te vergelijken met enorme landen als India? En de ranglijst van Open Doors, waarmee de organisatie jaarlijks veel aandacht krijgt, is natuurlijk ook gewoon een manier om geld binnen te halen.

Hoe dan ook word je van de presentatie van dit klassement steeds somberder. Volgens Open Doors is de situatie voor christenen in veel landen in de afgelopen de..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Het is nog niet te laat', zegt het IPCC, misschien voor het laatst. Nu kan de natuur zich nog aanpassen

Het jongste IPCC-rapport heeft een praktische insteek: Zo maken we de tijdbom van de klimaatverandering onschadelijk. Nu het nog kan.

Afbeelding

De dodelijke oogst van het 'vredesbezoek' van Xi aan Poetin

Pal na het vertrek van de Chinese president Xi Jinping uit Moskou bestookte Rusland woonwijken in Oekraïne. Dat is de concrete vertaling van de steun die Xi met zijn 'pro-vredesbezoek' aan de politiek van Poetin gaf.

Afbeelding

Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen

Het verzet tegen de Week van de Lentekriebels contrasteert nogal met het seksuele wangedrag waar we de laatste jaren zoveel over horen. Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen.

Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.