19 januari 2023 om 19:11
Westerse landen moeten nu beslissende keuzes maken, welke wapensystemen Oekraïne krijgt om de aanval echt te breken - of nog beter, Rusland af te schrikken.

Beslissende keuzes in de steun aan Oekraïne tegen een nieuw Russisch offensief

Goede keuzes kunnen te laat komen. Dat geldt zeker voor de beslissing hoe Oekraïne kan worden gesteund en voorbereid op het nieuwe Russische offensief. Daarmee houdt inmiddels ongeveer iedere westerse defensieminister en commandant rekening. Vertegenwoordigers uit ongeveer vijftig landen van de ‘Oekraïne defensiecontactgroep’ komen daarom deze vrijdag bij elkaar op de vliegbasis Ramstein. Ze willen Oekraïne meer steun geven, maar het is nog onduidelijk welke grenzen daarbij overeind blijven, zoals het leveren van Leopardtanks.

President Poetin daarentegen is veel stelliger. De Russische oorlogsindustrie draait volcontinu, met 830.000 medewerkers die in drieploegendiensten wapens en munitie produceren, zei hij woensdag bij zijn bezoek aan een grote wapenfabriek. Alleen al het aantal raketten dat ze maken, staat volgens Poetin gelijk aan de totale productie in de rest van de wereld. Hij betrok bij de herdenking van de gruwelijke belegering van Leningrad door nazi-Duitsland, nog een absolute stelling: de strijd in Oekraïne is te vergelijken met die tegen ‘heel Europa’ dat onder leiding van Napoleon en later Hitler Rusland aanviel. De boodschap is dat Rusland doorgaat met de oorlog, met inmiddels 312.000 extra militairen.

Welk besluit nu ook valt op de bijeenkomst in ..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De dodelijke oogst van het 'vredesbezoek' van Xi aan Poetin

Pal na het vertrek van de Chinese president Xi Jinping uit Moskou bestookte Rusland woonwijken in Oekraïne. Dat is de concrete vertaling van de steun die Xi met zijn 'pro-vredesbezoek' aan de politiek van Poetin gaf.

Afbeelding

Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen

Het verzet tegen de Week van de Lentekriebels contrasteert nogal met het seksuele wangedrag waar we de laatste jaren zoveel over horen. Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen.

Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.

Afbeelding

Voor een beter klimaat moeten we ook anders gaan eten. Maar kan iedereen dat betalen?

Veel vlees en zuivel consumeren is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving, staat in een advies aan het kabinet. Daarom een zuivel- en vleestaks invoeren? Iedereen moet de omslag wel financieel kunnen meemaken.