6 januari 2023 om 20:55
nd

Kerken kunnen rust geven en het geloof levend houden, maar soms ook gaan knellen

Het kan pijn doen als de kerk waar je met hart en ziel aan verbonden bent, leegloopt. Of om te zien dat je eigen geliefden geen kerk meer nodig hebben. Achter de recente cijfers over toenemende kerkverlating gaan veel gevoelens schuil. Ongemak, verdriet, vragen over wat het verlaten van de kerk betekent voor die persoon. Voor zijn welbevinden of - om het wat klassieker te formuleren - voor haar eeuwig heil. Een vertrek uit de kerk betekent aan de andere kant lang niet altijd dat mensen ongelovig worden. Dat blijkt ook uit verhalen die deze krant afgelopen weken optekende. Veel kerkverlaters blijven in God geloven, maar hebben de kerkelijke gemeenschap ervaren als te onbuigzaam, te stellig over een set geloofsregels. Er was - zo is hun ervaring - geen ruimte voor hun twijfels en vragen. 

Dat houdt de kerk een spiegel voor. Hoe kan het dat mensen de kerk als zo verstikkend ervaren? Is de ruimte voor kritische en fundamentele vragen er alleen in theorie, of ook echt? Twijfels bij het evangelie - of een interpretatie daarvan - kunnen als bedreigend worden ervaren in een geloofsgemeenschap. Immers, een kerk moet toch vasthouden aan bepaalde waarheden, anders is het eind zoek ... Toch moet het samen op kunnen gaan in een gemeenschap: geloven én twijfel. Het is een fragiel evenwicht tussen enerzijds het delen, uitspreken of zingen van grote woorden, te groot bijna om te geloven. En anderzijds het besef dat die boodschap bi..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De regeringscoalitie leek op sterven na dood. Maar een schimmig Haags bordspel biedt soelaas

Een regeringscoalitie die op sterven na dood leek, geeft zichzelf een flinke impuls. Anders kan de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen niet worden geduid. Wat moeten we vinden van dit Haagse bordspel?

Afbeelding

D66 is geen moreel baken, maar het publieke debat kan nog wel wat meer van Sigrid Kaag gebruiken

Twee dochters die hun moeder als idool omschrijven en die dit land haar liefde en inzet niet waardig keuren, ontketenden een Trumpiaanse heksenjacht. Wat maakt Sigrid Kaag nóg gehater dan haar partij, D66?

Afbeelding

De Geest is er niet alleen in intense ervaringen, ook in kleine gebaren

De verjaardag van de kerk, wordt Pinksteren soms genoemd. Maar de kerk was er al eerder - een angstig groepje mensen dat bij elkaar zat met de deuren op slot. Het eerste Pinksterwonder is dat ze de deuren openzetten.

Afbeelding

Wie alleen discussieert over Extinction Rebellion, gaat voorbij aan het kardinale punt

Hoort een christen bij het klimaatprotest van Extinction Rebellion? Die vraag leidt tot verdeeldheid, nu organisaties als de ChristenUnie-jongeren en GroeneKerken zaterdag aanwezig zijn bij een demonstratie op de A12.

Afbeelding

Als er een taboe op abortus rust, erken dan liever dat het om een pijnlijke keuze gaat

Met het pleidooi om abortus uit het strafrecht te halen, wordt een poging gedaan de sterk gepolariseerde abortusdiscussie uit de Verenigde Staten over te hevelen naar Nederland. Maar zijn vrouwen daarmee geholpen?

Afbeelding

Een beursbeving van 500 miljard, want Musk verkoopt het 'blauwe vinkje' ook aan Twitter-terroristen

In een financieel systeem dat automatisch begint te handelen, kan desinformatie razendsnel een ontwrichtende kettingreactie veroorzaken. Eén vervalste tweet heeft de terroristische potentie van Twitter aangetoond.

Afbeelding

De as van Bachmoet is een in bloed geschreven waarschuwing en een oproep

De waarschuwing van de ruïnes van Bachmoet: ieder offensief van Rusland of van Oekraïne zal daar een herhaling van zijn. Maar toch wordt er nog steeds vooral in meer wapens en munitie gedacht.

Afbeelding

Doe er alles aan om te voorkomen dat de vluchteling hier op straat zijn eigen beul tegenkomt

Onder asielzoekers bevinden zich altijd meegevluchte oorlogsmisdadigers. Om hen op te sporen - en vluchtelingen voor trauma's te behoeden - is maximale inzet nodig.

Afbeelding

Laten christenen, als het om Israël en de Palestijnen gaat, wat minder hoog van de toren blazen

Je begeeft je in een mijnenveld, wanneer je iets wilt zeggen over 75 jaar Israël. De kerk is ‘onopgeefbaar verbonden’ met Israël, maar óók met Palestijnse christenen - het is allebei waar.