30 november 2022 om 20:04
commentaar
Commentaar
Sjirk Kuijper

Om milieunormen te stellen heb je een machtige markt nodig

Plastic miniflacons met shampoo en cupjes met een paar druppels koffiemelk; enorme dozen rond elk bestellinkje van de webwinkel; een plastic stickertje op de schil van elk stuk fruit - de Europese Commissie wil het allemaal uitbannen. De woensdag gepresenteerde voorstellen om verspilling van verpakkingsmateriaal te beperken, komen tegemoet aan een hoop ergernissen van consumenten. En belangrijker: ze kunnen ertoe bijdragen dat er in de toekomst íets minder plastic verdwijnt in de vuilverbranding of - veel ernstiger nog - in de natuur, in de oceanen en in organismen, tot en met microplastics in de bloedbanen van het menselijk lichaam. Alle plastic van wegwerpverpakkingen moet daarom in de toekomst biologisch afbreekbaar zijn. 


Sommige meningmakers kennen geen groter grief dan dat regels (‘verboden’, ‘betutteling’, ‘bureaucratie’) uit Brussel komen, uit de koker van PvdA’er Frans Timmermans nog wel. Maar Europese regulering is tegenover multinationals de enige manier om iets te bereiken, in het belang van zowel het milieu als de consument.
Want afzonderlijke lidstaten kunnen erg gevoelig zijn voor de lobby van industrieën die in hun eigen land domineren. De normering van uitlaatgassen bijvoorbeeld kun je niet overlaten aan landen met een grote auto-industrie; een reeks Euro-emissienormen was nodig om motoren schoner te krijgen. Zo’n regime is oo..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne vreest een maximale escalatie in de levensverslindende 'zombieoorlog' die Rusland voert

Oekraïense militairen spreken van een 'zombieoorlog' in Donetsk, waar Russische Wagnermilitairen massaal sneuvelen. Maar met honderdduizenden nieuwe rekruten dreigt een Russisch offensief vóór de westerse tanks er zijn.

Afbeelding

De overheid hoeft niet iedere long-covidpatiënt een extra uitkering te geven

Er werd flink gesteggeld over een uitkering voor zorgmedewerkers die corona opliepen. Maar minister Conny Helder creëert nu duidelijkheid voor een specifieke groep. Moeten nu ook andere groepen extra geld krijgen?

Afbeelding

Het stapelen van politieke functies is zelfoverschatting en een rechtse hobby

Eén politicus met drie zetels (in een gemeenteraad, Provinciale Staten én het Binnenhof)? Dat duidt op kandidatenarmoede, zelfoverschatting en verslaving. Terecht bepleit Volt een stapelverbod voor politieke functies.

Afbeelding

Die datakabels in de Noordzee kan de Nederlandse marine echt niet alleen bewaken

Moet Nederland tientallen nieuwe Leopard-tanks kopen? Misschien wel. Maar om onze veiligheid effectief te kunnen waarborgen, is vooral meer Europese samenwerking nodig.

Afbeelding

Hoe tolerant is de EU eigenlijk? Handelspartners moeten vooral net zo gaan denken als 'wij'

De EU wil af van het koloniale denken. Toch worden gelijkheid en tolerantie ondergeschikte waarden als het gaat om het verspreiden van westers gedachtegoed naar zuidelijke handelspartners. Hoe vrij mogen zij nog denken?

Afbeelding

Religieuze wanen op de biblebelt? Het kan reden zijn om als kerk in de spiegel te kijken

Bij bevindelijk-gereformeerden komen religieuze wanen opvallend vaak voor. Maakt dit geloof dus psychisch ziek? Zo lijnrecht lopen oorzaak en gevolg niet.

Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.