29 november 2022 om 10:33
commentaar

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

‘Op dat moment voelde ik dat ik niet alleen ben.’ Deze reactie van een inwoner van Shanghai op de hevige demonstraties in China in de afgelopen dagen, geeft een goed beeld van de sluimerende maar bredere onvrede over het beleid van de communistische leider Xi Jinping. Het is niet maar de ervaring van één jonge burger in Shanghai. Het is de ervaring van studenten op tientallen campussen, van duizenden burgers in zeker zestien steden, zoals Shanghai, Guangzou en de hoofdstad zelf, Peking. Voor het eerst sinds de studentenprotesten op het Tienanminplein in 1989, is het protest niet alleen tegen de coronamaatregelen gericht maar ook tegen de repressie en de ijzingwekkende controle van het regime op het leven van alle burgers. Er is een nieuwe generatie ontstaan van studenten en andere jongvolwassenen die weten dat er een andere, democratische keuze bestaat – en die ook wensen.

Ze waren nog toegesproken uit de hemel, net een jaar geleden. In indrukwekkende shows met duizenden drones die met fascinerende lichtvoorstellingen en met hun luidsprekers boodschappen over de glorieuze communistische partij over het volk lieten neerdalen. In Shanghai was een van de meest indrukwekkende van deze machtstheaters te zien geweest. Maar juist in deze stad scandeerden de demonstranten nu teksten met de roep om Xi’s aftreden.

Het is zijn nachtmerrie. Maar de aanleiding voor de demonstraties, de dood van tien mensen in een brandend flatgebouw waarvan volgens de geruchten de deuren wegens corona op slot zaten, appelleert ook aan de nachtmerrie van veel burgers. Met de hoogbouw in veel steden kunnen zij zich levendig voorstellen, i..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne vreest een maximale escalatie in de levensverslindende 'zombieoorlog' die Rusland voert

Oekraïense militairen spreken van een 'zombieoorlog' in Donetsk, waar Russische Wagnermilitairen massaal sneuvelen. Maar met honderdduizenden nieuwe rekruten dreigt een Russisch offensief vóór de westerse tanks er zijn.

Afbeelding

De overheid hoeft niet iedere long-covidpatiënt een extra uitkering te geven

Er werd flink gesteggeld over een uitkering voor zorgmedewerkers die corona opliepen. Maar minister Conny Helder creëert nu duidelijkheid voor een specifieke groep. Moeten nu ook andere groepen extra geld krijgen?

Afbeelding

Het stapelen van politieke functies is zelfoverschatting en een rechtse hobby

Eén politicus met drie zetels (in een gemeenteraad, Provinciale Staten én het Binnenhof)? Dat duidt op kandidatenarmoede, zelfoverschatting en verslaving. Terecht bepleit Volt een stapelverbod voor politieke functies.

Afbeelding

Die datakabels in de Noordzee kan de Nederlandse marine echt niet alleen bewaken

Moet Nederland tientallen nieuwe Leopard-tanks kopen? Misschien wel. Maar om onze veiligheid effectief te kunnen waarborgen, is vooral meer Europese samenwerking nodig.

Afbeelding

Hoe tolerant is de EU eigenlijk? Handelspartners moeten vooral net zo gaan denken als 'wij'

De EU wil af van het koloniale denken. Toch worden gelijkheid en tolerantie ondergeschikte waarden als het gaat om het verspreiden van westers gedachtegoed naar zuidelijke handelspartners. Hoe vrij mogen zij nog denken?

Afbeelding

Religieuze wanen op de biblebelt? Het kan reden zijn om als kerk in de spiegel te kijken

Bij bevindelijk-gereformeerden komen religieuze wanen opvallend vaak voor. Maakt dit geloof dus psychisch ziek? Zo lijnrecht lopen oorzaak en gevolg niet.

Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.