24 november 2022 om 17:00
beeld ND

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

Het verboden woord deze weken is ‘Wereldkampioenschap’. Hang vooral geen oranje vlaggetjes op en verspreek je niet op je werk als je toch stiekem hebt gekeken. FIFA Qatar 2022 wordt ook wel het ‘WK van de schaamte’ genoemd. Dit vanwege de vele doden die vielen bij de bouw van de stadions.

Hoewel er veel werd geschreven over het ‘niet kijken’ uit protest, was het toch muisstil op straat tijdens Nederland-Senegal. En donker. De meeste gordijnen zaten potdicht. Uit schaamte? Aan de talkshowtafels pleit men voor een gift aan een goed doel voor elke gekeken wedstrijd. Dat riekt naar een aflaat.

We kopen onze schaamte en schuld af. Want geld kunnen we wel missen, maar onze luxe? Wie verder durft te kijken weet heel goed dat het ‘WK van de schaamte’ een spiegel is waarin we niet van onze eigen hebzucht kunnen wegkijken. Wij, burgers van het rijke Westen, leven in - relatieve - weelde over de ruggen van anderen. We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar het lost niets op. Schaamte maakt passief. We trekken ons terug achter onze go..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In psychisch ziek Nederland moet het leven een feestje zijn (maar dat is het lang niet altijd)

Dat het leven vaak helemaal niet maakbaar is en veel tegenslag kent: daar moet het in de strijd voor een betere mentale gezondheid in Nederland veel vaker over gaan.

Afbeelding

Om milieunormen te stellen heb je een machtige markt nodig

Om de spilzieke verpakkingsgewoonten van multinationals te veranderen, heb je de macht nodig van een grote markt: de Europese Unie. Ons eigen land is bepaald geen voortrekker op het gebied van verpakkingsbesparing.

Afbeelding

Saoedi-Arabië als gastland van het WK in 2030 lijkt te bizar voor woorden, maar de deur staat open

In 2023 wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Als Gianni Infantino zijn functie behoudt, staat de deur open voor een nog veel problematischer land dan Qatar. De KNVB zou vierkant tegen zijn herverkiezing moeten zijn.

Afbeelding

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

De protesten in China laten zien dat onder een jonge generatie wel degelijk de roep naar meer vrijheid en democratie bestaat. Maar het regime van Xi Jinping weet weinig andere antwoorden dan nog meer repressie.

Afbeelding

De volgende revolutie in de consumptiemaatschappij: winkelen zonder de straat op te gaan

De nieuwste revolutie in de consumptiemaatschappij kwam door corona in een hoogste versnelling. De magazijnwerkers en pakketbezorgers die dit mogelijk maken verdienen meer aandacht en beloning.

Afbeelding

De beste rem op migratie is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.

Afbeelding

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Iedere poging om het ouderwetse volksgericht op de toegangsweg naar Staphorst te verklaren, maakt een karikatuur van dat dorp en pompt valse tegenstellingen op tussen stad en platteland.