22 november 2022 om 19:49
beeld ND
Commentaar
Sjirk Kuijper

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Vanuit de Randstad naar Staphorst optrekken om te protesteren tegen een Sinterklaasintocht met zwarte pieten. Dat is toch zeker brute provocatie; dat is toch stadse winden zaaien die voorspelbaar plattelandse storm doen opsteken? Het zijn misplaatste pogingen tot empathie, die proberen het geteisem te verklaren dat zaterdag de invalsweg naar Staphorst blokkeerde, auto’s molesteerde en de inzittenden bedreigde.

Of dit rapaille puur uit Staphorsters bestond, staat nog niet vast; veel lafaards hadden zich geblackfaced. En sowieso geeft het geen pas, een dorpsgemeenschap collectief te veroordelen voor de misdaden van één bende - zelfs al stonden ze daar met tientallen.

Laakbaar is wel de onmachtige reactie van autoriteiten die dit lieten geworden: gemeentebestuur en politie wisten wat eraan zat te komen. En wanneer jongeren zich als straattuig misdragen, mag je toch ook de vraag stellen: wat deden en zeiden hun ouders, van tevoren en achteraf? En als dit echt kerkgaande Staphorsters waren: waar waren hun herders en leraren?

De demonstranten hadden hun bestemming bewust, vanuit effectbejag gekozen. Geef ze eens ongelijk: een protestmanifestatie hou je waar ‘het’ gebeurt, waar je gehoord wilt worden en verandering wilt bewerken. Dat trok protestboeren naar Den Haag. En als trekkers daar soms werden geweerd, betekende dat nog geen inperking van het grondwettelijk demonstratierecht: te voet mocht ieder de stad in.

Dus om die vraag naar empathie serieus te nemen: stel, andersom, dat een groepje protestboeren op Den Haag CS uit de trein was gestapt en daar werd opgewacht door Hagenezen met hooivorken, bakken stront en leuzen als ‘jullie hebben hier niks te zoeken, stinkende heikneuters’ - zou het land niet te klein zijn geweest voor alle volkswoede?

Bij corona-protesten op het Malieveld was Amnesty International present; de mensenrechtenorganisatie liet zich nadien horen tegen ‘disproportioneel politiegeweld’. Op de toegangsweg naar Staphorst echter werden waarnemers van Amnesty zélf door het gajes belaagd en geïntimideerd - en de politie deed niets. Of daar goede redenen voor waren, moet worden uitgezocht.

Maar elke poging dit onrecht te vergoelijken, en te verklaren vanuit opgepompte tegenstellingen tussen stadse en plattelandse zeden en tradities, is kwalijk en misplaatst. Er is maar één Nederland met één grondwet die ieders rechten waarborgt op iedere plek. Dus dorpelingen of stadsbewoners die menen dat ze met intimidatie, pek en veren een eigen leefgebied kunnen afbakenen, horen in een arrestantenbus.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.

Afbeelding

Beslissende keuzes in de steun aan Oekraïne tegen een nieuw Russisch offensief

Rusland bereidt zich voor op een nieuw offensief in Oekraïne. Westerse landen moeten nu beslissende keuzes maken, welke wapensystemen Oekraïne krijgt om de aanval echt te breken - of nog beter, Rusland af te schrikken.

Afbeelding

Er is een beter plan voor zonnepanelen nodig, maar wat kunnen we doen?

Onze inzet van zonnepanelen is niet duurzaam genoeg en zet het elektriciteitsnet onder druk. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat ook mensen met lagere inkomens en huurders mee kunnen in de energietransitie?

Afbeelding

Waar rijkdom zich ophoopt, dreigt de zwarte handel in politieke invloed

De ophoping van bezit bij een klein aantal extreem rijken, is onrechtvaardig en gevaarlijk. Als politieke invloed voor veel geld te koop komt, loopt de democratische rechtsorde groot gevaar.