22 november 2022 om 19:49
beeld ND
Commentaar
Sjirk Kuijper

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Vanuit de Randstad naar Staphorst optrekken om te protesteren tegen een Sinterklaasintocht met zwarte pieten. Dat is toch zeker brute provocatie; dat is toch stadse winden zaaien die voorspelbaar plattelandse storm doen opsteken? Het zijn misplaatste pogingen tot empathie, die proberen het geteisem te verklaren dat zaterdag de invalsweg naar Staphorst blokkeerde, auto’s molesteerde en de inzittenden bedreigde.

Of dit rapaille puur uit Staphorsters bestond, staat nog niet vast; veel lafaards hadden zich geblackfaced. En sowieso geeft het geen pas, een dorpsgemeenschap collectief te veroordelen voor de misdaden van één bende - zelfs al stonden ze daar met tientallen.

Laakbaar is wel de onmachtige reactie van autoriteiten die dit lieten geworden: gemeentebestuur en politie wisten wat eraan zat te komen. En wanneer jongeren zich als straattuig misdragen, mag je toch ook de vraag stellen: wat deden en zeiden hun ouders, van tevoren en achteraf? En als dit echt kerkgaande Staphorsters waren: waar waren hun herders en leraren?

De demonstranten hadden hun bestemming bewust, vanuit effectbejag gekozen. Geef ze eens ongelijk: een protestmanifestatie hou je waar ‘het’ gebeurt, waar je gehoord wilt worden en verandering wilt bewerken. Dat trok protestboeren naar Den Haag. En als trekkers daar soms werden geweerd, betekende dat nog geen inperking van het grondwettelijk demonstratierecht: te voet mocht ieder de stad in.

Dus om die vraag naar empathie serieus te nemen: stel, andersom, dat een groepje protestboeren op Den Haag CS uit de trein was gestapt en daar werd opgewacht door Hagenezen met hooivorken, bakken stront en leuzen als ‘jullie hebben hier niks te zoeken, stinkende heikneuters’ - zou het land niet te klein zijn geweest voor alle volkswoede?

Bij corona-protesten op het Malieveld was Amnesty International present; de mensenrechtenorganisatie liet zich nadien horen tegen ‘disproportioneel politiegeweld’. Op de toegangsweg naar Staphorst echter werden waarnemers van Amnesty zélf door het gajes belaagd en geïntimideerd - en de politie deed niets. Of daar goede redenen voor waren, moet worden uitgezocht.

Maar elke poging dit onrecht te vergoelijken, en te verklaren vanuit opgepompte tegenstellingen tussen stadse en plattelandse zeden en tradities, is kwalijk en misplaatst. Er is maar één Nederland met één grondwet die ieders rechten waarborgt op iedere plek. Dus dorpelingen of stadsbewoners die menen dat ze met intimidatie, pek en veren een eigen leefgebied kunnen afbakenen, horen in een arrestantenbus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De beste ‘rem op migratie’ is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.

Afbeelding

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Iedere poging om het ouderwetse volksgericht op de toegangsweg naar Staphorst te verklaren, maakt een karikatuur van dat dorp en pompt valse tegenstellingen op tussen stad en platteland.

Afbeelding

De komende oorlogswinter in Oekraïne - en in Europa

De winter wordt donker en koud in de gebombardeerde Oekraïense steden. Maar veel Europese landen, inclusief Nederland, denken nog niet na over opvang van nieuwe vluchtelingen. Dat past precies in de Russische strategie.

Afbeelding

‘Angstcultuur’ zoals bij DWDD schaadt de selectie van onderwerpen en tafelgasten

Een angstcultuur bij De Wereld Draait Door heeft tientallen medewerkers beschadigd. Maar ook de selectie van onderwerpen en gasten lijdt schade als redacteuren op safe gaan spelen om het kijkcijfersucces draaiend te houden.

Afbeelding

Klimaatbeleid kost tergend veel tijd. En die is er in Oost-Afrika en Pakistan niet meer

De airco maakte zo’n herrie dat mensen elkaar niet konden verstaan. Daarom moest een sessie zelfs worden stilgelegd. Hoe symbolisch wil je het hebben op de klimaattop in Egypte?

Afbeelding

Koester deze beelden van het recht, in de MH17-zaak. Ze zijn tegengif tegen geweld en onrecht

Ook acht jaar na het neerschieten van de MH17 is het doen van recht van alle belang. Want de leugens die ertegenover staan, zijn de basis voor de raketten die nu steden en levens in Oekraïne vernietigen.

Afbeelding

Forum voor Democratie ondermijnt de democratie. Moet FvD daarom verboden worden?

Een politieke partij verbieden is een zeer extreme maatregel. Wanneer is er sprake van ondermijning van de rechtsstaat? En hoe maakt Forum van Democratie zich daar schuldig aan?