22 november 2022 om 02:45
ND

De komende oorlogswinter in Oekraïne - en in Europa

Ga weg, als je dat kunt. Dat is de concrete oproep van de grootste zelfstandige energieleverancier in Oekraïne aan de burgers. Ga naar een ander land, dan help je ons enorm het systeem overeind te houden, zei directeur Timtsjenko. Want na de zwaarste Russische raketaanvallen sinds het begin van de oorlog lag eind vorige week de helft van alle elektriciteitsvoorziening plat. En iedere keer wanneer de schade wordt hersteld, komen er nieuwe raketten. Vrijwel allemaal zijn ze nu gericht tegen burgerdoelen. Met als resultaat dat dit weekeinde tien miljoen Oekraïeners zonder stroom zaten, in een inmiddels besneeuwd en koud land.

Voor Oekraïne dreigt een echte oorlogswinter. Organisaties die verder denken dan de opvang die nu bestaat, waarschuwen dat daardoor er opnieuw mensen op de vlucht worden gejaagd. Daarvoor is er maar één richting: Europa.

Dat is daarop niet voorbereid, zeker niet de West-Europa landen. Zo ging de discussie in Den Haag in de Tweede Kamer begin deze maand vooral over de vraag, wat Nederland moet doen om de Oekraïense vluchtelingen die hier al zijn langer te kunnen opvangen. Maar landen rond Oekraïne zien de nieuwe toestroom al toenemen en rekenen ermee dat er honderdduizenden nieuwe plaatsen nodig zullen zijn. Westerse politici en analisten hebben de afgelopen maanden vooral aandacht gehad voor de opmars van Oekraïne in het zuiden. Maar die is ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De beste ‘rem op migratie’ is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.

Afbeelding

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Iedere poging om het ouderwetse volksgericht op de toegangsweg naar Staphorst te verklaren, maakt een karikatuur van dat dorp en pompt valse tegenstellingen op tussen stad en platteland.

Afbeelding

De komende oorlogswinter in Oekraïne - en in Europa

De winter wordt donker en koud in de gebombardeerde Oekraïense steden. Maar veel Europese landen, inclusief Nederland, denken nog niet na over opvang van nieuwe vluchtelingen. Dat past precies in de Russische strategie.

Afbeelding

‘Angstcultuur’ zoals bij DWDD schaadt de selectie van onderwerpen en tafelgasten

Een angstcultuur bij De Wereld Draait Door heeft tientallen medewerkers beschadigd. Maar ook de selectie van onderwerpen en gasten lijdt schade als redacteuren op safe gaan spelen om het kijkcijfersucces draaiend te houden.

Afbeelding

Klimaatbeleid kost tergend veel tijd. En die is er in Oost-Afrika en Pakistan niet meer

De airco maakte zo’n herrie dat mensen elkaar niet konden verstaan. Daarom moest een sessie zelfs worden stilgelegd. Hoe symbolisch wil je het hebben op de klimaattop in Egypte?

Afbeelding

Koester deze beelden van het recht, in de MH17-zaak. Ze zijn tegengif tegen geweld en onrecht

Ook acht jaar na het neerschieten van de MH17 is het doen van recht van alle belang. Want de leugens die ertegenover staan, zijn de basis voor de raketten die nu steden en levens in Oekraïne vernietigen.

Afbeelding

Forum voor Democratie ondermijnt de democratie. Moet FvD daarom verboden worden?

Een politieke partij verbieden is een zeer extreme maatregel. Wanneer is er sprake van ondermijning van de rechtsstaat? En hoe maakt Forum van Democratie zich daar schuldig aan?