17 november 2022 om 20:52
Afbeelding

Koester deze beelden van het recht, in de MH17-zaak. Ze zijn tegengif tegen geweld en onrecht

Eindelijk, na acht tergende jaren klonk er een eerste oordeel tegen de verantwoordelijken voor de ramp met vlucht MH17. De pijn, de beelden van de rouwstoet langs wegen omzoomd met duizenden toeschouwers die een laatste groet brachten, ze zijn allang weggezonken in het collectieve bewustzijn, bedolven onder het nog veel grotere conflict dat nu in Oekraïne woedt. Zelfs Rusland maakt zich niet druk meer om met het ene na het andere alternatieve verhaal de waarheid te verdoezelen. Welk verschil maakt die uitspraak in de rechtszaak tegen vier mannen die betrokken waren bij het transport van dat dodelijke Buk-raketsysteem nog?

Het antwoord is: alles. Alles waar het recht, de rechtsstaat voor staat. De bescherming van burgers, het zoeken naar de waarheid, gerechtigheid voor nabestaanden en het intomen van meedogenloos geweld. Die acht jaren waren veel te lang. Naast het afvuren van die raket, is dat de misdaad, alleen al door de nabestaanden de waarheid te ontzeggen. Diezelfde dag wist Moskou wat er gebeurd was - het is nog steeds te lezen bij het Russische staatspersbureau TASS. De pro-Russische rebellen in de ‘Volksrepubliek Donetsk’ hadden een Oekraïens transportvliegtuig neergehaald, zo dachten ze. Toen zij en Moskou de vreselijke waarheid ontdekten, be..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.

Afbeelding

Beslissende keuzes in de steun aan Oekraïne tegen een nieuw Russisch offensief

Rusland bereidt zich voor op een nieuw offensief in Oekraïne. Westerse landen moeten nu beslissende keuzes maken, welke wapensystemen Oekraïne krijgt om de aanval echt te breken - of nog beter, Rusland af te schrikken.

Afbeelding

Er is een beter plan voor zonnepanelen nodig, maar wat kunnen we doen?

Onze inzet van zonnepanelen is niet duurzaam genoeg en zet het elektriciteitsnet onder druk. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat ook mensen met lagere inkomens en huurders mee kunnen in de energietransitie?

Afbeelding

Waar rijkdom zich ophoopt, dreigt de zwarte handel in politieke invloed

De ophoping van bezit bij een klein aantal extreem rijken, is onrechtvaardig en gevaarlijk. Als politieke invloed voor veel geld te koop komt, loopt de democratische rechtsorde groot gevaar.