16 november 2022 om 19:22
ND
Commentaar
Nico de Fijter

Forum voor Democratie ondermijnt de democratie. Moet FvD daarom verboden worden?

Moet een partij die de democratie ondermijnt worden verboden? En wanneer is er sprake van die ondermijning? 

Ook al beweert de partijnaam iets geheel anders, er kan zonder aarzeling worden gesteld dat Forum voor Democratie aan die ondermijning de handen vol heeft. FvD verspreidt in antisemitisme gehulde complottheorieën. FvD’ers maken zich schuldig aan verdachtmakingen van andere politici en van de democratische instituties. Journalisten en wetenschappers worden weggezet als vijanden van het volk. Forum-voorman Baudet bejubelt Poetin en diens kwaadaardige inval in Oekraïne. Kamerlid Van Meijeren hintte op een bestorming van het parlement door ‘mensen die niks meer te verliezen hebben’ en die daarom in verzet komen tegen een ‘systeem dat sterk en machtig is’.

De democratie is niet sterk en machtig. De democratie is uitermate kwetsbaar. Ze draagt de ..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Civitas Christiana zet schrijver Pim Lammers in voor haar onverdraagzame cultuurstrijd

Ja, Pim Lammers schreef weleens expliciet over seks tussen mannen en over gendertwijfel. En zijn verhaal over de relatie tussen een voetbalcoach en een jongen van hooguit twaalf, is kwetsbaar. Dus Lammers maar cancellen?

Afbeelding

Armoedebestrijding is een overheidstaak maar behoort ook tot het wezen van de kerk

Minister Carola Schouten vraagt kerken om hulp bij het bestrijden van armoede. Dat kan: niet door met de collectezak gaten in de sociale zekerheid te vullen, maar door overheidsbeleid te spiegelen aan de praktijk.

Afbeelding

Voor Shell geldt: alles voor de aandeelhouder, bijna niets voor de schepping

Oliebedrijf Shell zag zijn winst in 2022 tot een onthutsende recordhoogte stijgen. Met dank aan de oorlog in Oekraïne. Aan verduurzaming doet het megabedrijf intussen nog steeds veel te weinig.

Afbeelding

Oekraïne vreest een maximale escalatie in de levensverslindende 'zombieoorlog' die Rusland voert

Oekraïense militairen spreken van een 'zombieoorlog' in Donetsk, waar Russische Wagnermilitairen massaal sneuvelen. Maar met honderdduizenden nieuwe rekruten dreigt een Russisch offensief vóór de westerse tanks er zijn.

Afbeelding

De overheid hoeft niet iedere long-covidpatiënt een extra uitkering te geven

Er werd flink gesteggeld over een uitkering voor zorgmedewerkers die corona opliepen. Maar minister Conny Helder creëert nu duidelijkheid voor een specifieke groep. Moeten nu ook andere groepen extra geld krijgen?

Afbeelding

Het stapelen van politieke functies is zelfoverschatting en een rechtse hobby

Eén politicus met drie zetels (in een gemeenteraad, Provinciale Staten én het Binnenhof)? Dat duidt op kandidatenarmoede, zelfoverschatting en verslaving. Terecht bepleit Volt een stapelverbod voor politieke functies.

Afbeelding

Die datakabels in de Noordzee kan de Nederlandse marine echt niet alleen bewaken

Moet Nederland tientallen nieuwe Leopard-tanks kopen? Misschien wel. Maar om onze veiligheid effectief te kunnen waarborgen, is vooral meer Europese samenwerking nodig.

Afbeelding

Hoe tolerant is de EU eigenlijk? Handelspartners moeten vooral net zo gaan denken als 'wij'

De EU wil af van het koloniale denken. Toch worden gelijkheid en tolerantie ondergeschikte waarden als het gaat om het verspreiden van westers gedachtegoed naar zuidelijke handelspartners. Hoe vrij mogen zij nog denken?

Afbeelding

Religieuze wanen op de biblebelt? Het kan reden zijn om als kerk in de spiegel te kijken

Bij bevindelijk-gereformeerden komen religieuze wanen opvallend vaak voor. Maakt dit geloof dus psychisch ziek? Zo lijnrecht lopen oorzaak en gevolg niet.