3 oktober 2022 om 04:23
Afbeelding
Commentaar
Herman Veenhof

Moeten we Russische dienstweigeraars asiel geven? Er is wat voor en tegen te zeggen

In nog geen twee weken tijd zijn in de oorlog in Oekraïne drie treden op de escalatieladder genomen: op 21 september kondigde de Russische president Vladimir Poetin de gedeeltelijke mobilisatie af, op 26 september werd de sabotage aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 ontdekt en op 30 september annexeerde Rusland formeel vier stukken land die toebehoren aan Oekraïne. Daarmee is de vrede verder weg dan ooit. Moskou kan het Oekraïense tegenoffensief voortaan opvatten als aanval op Russisch grondgebied en beide partijen zijn nu ook juridisch niet meer in staat territoriale compromissen te sluiten.

Nu komen er 300.000 tot 1,2 miljoen Russische reservisten bij, op het slagveld. Het gaat veelal om jonge mannen, etnische minderheden uit de oostelijke gebieden van de Russische federatie, slecht of niet getraind en vrijwel niet voorzien van uitrusting, medische hulp of voedsel. Maar juist veel etnische Russen nemen de benen naar het buitenland. Ruim 260.000 mannen staken de grens over en werden zo van reservist deserteur. Twee derde van hen bivakkeert in ex-Sovjetrepublieken, een derde ging Europa in. En zelfs met hen weet Poetin Europa nog eens te verdelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De beste ‘rem op migratie’ is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.

Afbeelding

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Iedere poging om het ouderwetse volksgericht op de toegangsweg naar Staphorst te verklaren, maakt een karikatuur van dat dorp en pompt valse tegenstellingen op tussen stad en platteland.

Afbeelding

De komende oorlogswinter in Oekraïne - en in Europa

De winter wordt donker en koud in de gebombardeerde Oekraïense steden. Maar veel Europese landen, inclusief Nederland, denken nog niet na over opvang van nieuwe vluchtelingen. Dat past precies in de Russische strategie.

Afbeelding

‘Angstcultuur’ zoals bij DWDD schaadt de selectie van onderwerpen en tafelgasten

Een angstcultuur bij De Wereld Draait Door heeft tientallen medewerkers beschadigd. Maar ook de selectie van onderwerpen en gasten lijdt schade als redacteuren op safe gaan spelen om het kijkcijfersucces draaiend te houden.

Afbeelding

Klimaatbeleid kost tergend veel tijd. En die is er in Oost-Afrika en Pakistan niet meer

De airco maakte zo’n herrie dat mensen elkaar niet konden verstaan. Daarom moest een sessie zelfs worden stilgelegd. Hoe symbolisch wil je het hebben op de klimaattop in Egypte?

Afbeelding

Koester deze beelden van het recht, in de MH17-zaak. Ze zijn tegengif tegen geweld en onrecht

Ook acht jaar na het neerschieten van de MH17 is het doen van recht van alle belang. Want de leugens die ertegenover staan, zijn de basis voor de raketten die nu steden en levens in Oekraïne vernietigen.

Afbeelding

Forum voor Democratie ondermijnt de democratie. Moet FvD daarom verboden worden?

Een politieke partij verbieden is een zeer extreme maatregel. Wanneer is er sprake van ondermijning van de rechtsstaat? En hoe maakt Forum van Democratie zich daar schuldig aan?