28 september 2022 om 18:41
Jan van Benthem

De ‘referenda’ in Oost-Oekraïne zijn een misdadige en gevaarlijke schijnvertoning

Meteen na de valse schijnvertoning van de zogenaamde referenda togen de leiders van Donetsk en Luhanks woensdag naar hun meester in Moskou. Hun doel: de ‘volksrepublieken’ moeten deel van Rusland worden, samen met de regio’s Zaporizja en Kherson. Alsof Poetin daar nog van moet worden overtuigd. Al voordat de stembriefjes allemaal waren gladgestreken en geteld, liet het Kremlin doorschemeren dat de grote meester achter dit toneelspel vrijdag een toespraak zal houden. Maar de schijnreferenda zijn meer dan illegaal en vervalst, zoals de Europese Unie ze noemt. Ze zijn misdadig en gevaarlijk.

Misdadig omdat honderdduizenden burgers zijn weggesleept uit de door Rusland bezette gebieden. Via zogenaamde ‘filtratiekampen’ zijn volgens Oekraïne 1,2 miljoen mensen onder dwang naar Rusland gedeporteerd. Het Russische ministerie van Defensie noemt nog hogere cijfers: er zouden bijna 2,5 miljoen Oekraïense ‘vluchtelingen’ naar Rusland zijn gegaan. ‘De bevolking’ van de regio’s is daarom een misleidende benaming: diegenen die Rusland niet vertrouwde, zijn gedeporteerd of waren zelf al naar het westen gevlucht.

Misdadig is ook hoe er gestemd werd: met door agenten of militairen begeleide ‘mobiele stembureaus’ waar, net als in de stembureaus die dinsdag open waren, geen sprake was van een vrije en geheime stemming. Bovendien gaat dit over..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is tijd om te zeggen: dag Zwarte Piet

Gevoelens van onbehagen en vervreemding moeten serieus worden genomen, maar níét als het gaat om Zwarte Piet. Niemand lijdt schade door aanpassing van zijn uiterlijk.

Afbeelding

Die psalmwoorden op de VU zijn juist bevrijdend. Dat dat niet herkend wordt, is verdrietig

De Vrije Universiteit schrapt de Bijbelwoorden aan het begin en eind van elke plechtigheid. Eigenlijk is het verwonderlijk dat dit gebruik het nog zo lang heeft volgehouden.

Afbeelding

In psychisch ziek Nederland moet het leven een feestje zijn (maar dat is het lang niet altijd)

Dat het leven vaak helemaal niet maakbaar is en veel tegenslag kent: daar moet het in de strijd voor een betere mentale gezondheid in Nederland veel vaker over gaan.

Afbeelding

Om milieunormen te stellen heb je een machtige markt nodig

Om de spilzieke verpakkingsgewoonten van multinationals te veranderen, heb je de macht nodig van een grote markt: de Europese Unie. Ons eigen land is bepaald geen voortrekker op het gebied van verpakkingsbesparing.

Afbeelding

Saoedi-Arabië als gastland van het WK in 2030 lijkt te bizar voor woorden, maar de deur staat open

In 2023 wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Als Gianni Infantino zijn functie behoudt, staat de deur open voor een nog veel problematischer land dan Qatar. De KNVB zou vierkant tegen zijn herverkiezing moeten zijn.

Afbeelding

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

De protesten in China laten zien dat onder een jonge generatie wel degelijk de roep naar meer vrijheid en democratie bestaat. Maar het regime van Xi Jinping weet weinig andere antwoorden dan nog meer repressie.

Afbeelding

De volgende revolutie in de consumptiemaatschappij: winkelen zonder de straat op te gaan

De nieuwste revolutie in de consumptiemaatschappij kwam door corona in een hoogste versnelling. De magazijnwerkers en pakketbezorgers die dit mogelijk maken verdienen meer aandacht en beloning.

Afbeelding

De beste rem op migratie is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?