28 september 2022 om 18:41
Jan van Benthem

De ‘referenda’ in Oost-Oekraïne zijn een misdadige en gevaarlijke schijnvertoning

Meteen na de valse schijnvertoning van de zogenaamde referenda togen de leiders van Donetsk en Luhanks woensdag naar hun meester in Moskou. Hun doel: de ‘volksrepublieken’ moeten deel van Rusland worden, samen met de regio’s Zaporizja en Kherson. Alsof Poetin daar nog van moet worden overtuigd. Al voordat de stembriefjes allemaal waren gladgestreken en geteld, liet het Kremlin doorschemeren dat de grote meester achter dit toneelspel vrijdag een toespraak zal houden. Maar de schijnreferenda zijn meer dan illegaal en vervalst, zoals de Europese Unie ze noemt. Ze zijn misdadig en gevaarlijk.

Misdadig omdat honderdduizenden burgers zijn weggesleept uit de door Rusland bezette gebieden. Via zogenaamde ‘filtratiekampen’ zijn volgens Oekraïne 1,2 miljoen mensen onder dwang naar Rusland gedeporteerd. Het Russische ministerie van Defensie noemt nog hogere cijfers: er zouden bijna 2,5 miljoen Oekraïense ‘vluchtelingen’ naar Rusland zijn gegaan. ‘De bevolking’ van de regio’s is daarom een misleidende benaming: diegenen die Rusland niet vertrouwde, zijn gedeporteerd of waren zelf al naar het westen gevlucht.

Misdadig is ook hoe er gestemd werd: met door agenten of militairen begeleide ‘mobiele stembureaus’ waar, net als in de stembureaus die dinsdag open waren, geen sprake was van een vrije en geheime stemming. Bovendien gaat dit over..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne vreest een maximale escalatie in de levensverslindende 'zombieoorlog' die Rusland voert

Oekraïense militairen spreken van een 'zombieoorlog' in Donetsk, waar Russische Wagnermilitairen massaal sneuvelen. Maar met honderdduizenden nieuwe rekruten dreigt een Russisch offensief vóór de westerse tanks er zijn.

Afbeelding

De overheid hoeft niet iedere long-covidpatiënt een extra uitkering te geven

Er werd flink gesteggeld over een uitkering voor zorgmedewerkers die corona opliepen. Maar minister Conny Helder creëert nu duidelijkheid voor een specifieke groep. Moeten nu ook andere groepen extra geld krijgen?

Afbeelding

Het stapelen van politieke functies is zelfoverschatting en een rechtse hobby

Eén politicus met drie zetels (in een gemeenteraad, Provinciale Staten én het Binnenhof)? Dat duidt op kandidatenarmoede, zelfoverschatting en verslaving. Terecht bepleit Volt een stapelverbod voor politieke functies.

Afbeelding

Die datakabels in de Noordzee kan de Nederlandse marine echt niet alleen bewaken

Moet Nederland tientallen nieuwe Leopard-tanks kopen? Misschien wel. Maar om onze veiligheid effectief te kunnen waarborgen, is vooral meer Europese samenwerking nodig.

Afbeelding

Hoe tolerant is de EU eigenlijk? Handelspartners moeten vooral net zo gaan denken als 'wij'

De EU wil af van het koloniale denken. Toch worden gelijkheid en tolerantie ondergeschikte waarden als het gaat om het verspreiden van westers gedachtegoed naar zuidelijke handelspartners. Hoe vrij mogen zij nog denken?

Afbeelding

Religieuze wanen op de biblebelt? Het kan reden zijn om als kerk in de spiegel te kijken

Bij bevindelijk-gereformeerden komen religieuze wanen opvallend vaak voor. Maakt dit geloof dus psychisch ziek? Zo lijnrecht lopen oorzaak en gevolg niet.

Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.