18 augustus 2022 om 19:37
Afbeelding

De schandalige opmerkingen van Abbas breken steun voor de Palestijnen af – maar moeten ook iets verhullen

De Palestijnse leider Abbas heeft in Berlijn een enorme schade aangericht. Niet alleen voor zijn gastheer, de Duitse bondskanselier Scholz, die in problemen is gekomen door de schandalige uitspraken van zijn gast, maar vooral voor het Palestijnse volk. Want Abbas liet zijn masker vallen, toen hij Israël beschuldigde van ‘50 holocausts’ tegen de Palestijnen. Daarmee beging Abbas niet alleen een misdrijf volgens de Duitse wet (de relativering van de Holocaust is er strafbaar), maar dat hij dat deed in het politieke hart van het land dat de verantwoordelijkheid voor de Holocaust als een systematisch opgezette genocide ten volle erkent. En wat Israël ook doet, het moordt het Palestijnse volk niet systematisch en planmatig uit, zoals Abbas suggereerde. Abbas, een ervaren en geslepen politicus, weet dit allemaal en koos toch voor deze ramkoers.

Door zijn optreden heeft hij veel krediet voor de Palestijnen verspeeld. De woedende blik en de eerdere, bijtende opmerkingen van Scholz richting Abbas geven aan, hoe getergd hij was door diens houding en beweringen. Als het de bedoeling van de Palestijnse leider was om de eigen glazen in te gooien, is hij daarin geslaagd. Er zal voorlopig geen bezoek van de Duitse bondskanselier of president aan Ramallah meer komen. De aangekondigde nieuwe Palestijnse campagne in de VN voor erkenning als een zelfstandige staat, zal geen enkele steun van Duitsland krijgen. En ook de Europese Unie heeft fors afstand genomen van de opmerkingen van Abbas.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is tijd om te zeggen: dag Zwarte Piet

Gevoelens van onbehagen en vervreemding moeten serieus worden genomen, maar níét als het gaat om Zwarte Piet. Niemand lijdt schade door aanpassing van zijn uiterlijk.

Afbeelding

Die psalmwoorden op de VU zijn juist bevrijdend. Dat dat niet herkend wordt, is verdrietig

De Vrije Universiteit schrapt de Bijbelwoorden aan het begin en eind van elke plechtigheid. Eigenlijk is het verwonderlijk dat dit gebruik het nog zo lang heeft volgehouden.

Afbeelding

In psychisch ziek Nederland moet het leven een feestje zijn (maar dat is het lang niet altijd)

Dat het leven vaak helemaal niet maakbaar is en veel tegenslag kent: daar moet het in de strijd voor een betere mentale gezondheid in Nederland veel vaker over gaan.

Afbeelding

Om milieunormen te stellen heb je een machtige markt nodig

Om de spilzieke verpakkingsgewoonten van multinationals te veranderen, heb je de macht nodig van een grote markt: de Europese Unie. Ons eigen land is bepaald geen voortrekker op het gebied van verpakkingsbesparing.

Afbeelding

Saoedi-Arabië als gastland van het WK in 2030 lijkt te bizar voor woorden, maar de deur staat open

In 2023 wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Als Gianni Infantino zijn functie behoudt, staat de deur open voor een nog veel problematischer land dan Qatar. De KNVB zou vierkant tegen zijn herverkiezing moeten zijn.

Afbeelding

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

De protesten in China laten zien dat onder een jonge generatie wel degelijk de roep naar meer vrijheid en democratie bestaat. Maar het regime van Xi Jinping weet weinig andere antwoorden dan nog meer repressie.

Afbeelding

De volgende revolutie in de consumptiemaatschappij: winkelen zonder de straat op te gaan

De nieuwste revolutie in de consumptiemaatschappij kwam door corona in een hoogste versnelling. De magazijnwerkers en pakketbezorgers die dit mogelijk maken verdienen meer aandacht en beloning.

Afbeelding

De beste rem op migratie is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?