15 augustus 2022 om 04:22
Afbeelding

De val van Kaboel was desastreus voor het aanzien van de westerse democratie

Trump en Biden zijn verbonden door een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de val van Kaboel, nu een jaar geleden. De terugtrekking van de Amerikanen en hun westerse bondgenoten liep voor het oog van de hele wereld uit op een moreel drama.

Maar Kaboel viel niet die vijftiende augustus. De val van Kaboel werd zo goed als onvermijdelijk op de dag dat de regering-Trump in 2019 toegaf aan de eis van de Taliban om rechtstreeks te onderhandelen over ‘vrede’, zonder de Afghaanse regering. De VS zetten zo welbewust de toekomst van de Afghaanse regering aan de dijk, samen met wat in het land was opgebouwd. 

Hoe mooi de beloftes in het ‘Doha vredesakkoord’ van februari 2020 ook waren, het waren holle frases. Volgens de toenmalig directeur Azië van de Amerikaanse veiligheidsraad, Lisa Curtis, is het daardoor ‘het slechtste ak..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Overal waar de gelegenheid zich voordoet en de gordijnen dicht zijn, komt misbruik voor

De nieuwe verhalen uit het De Glind zetten de schijnwerper weer op risicofactoren die blijven: een gesloten milieu, een gebrek aan verantwoording, de doofpotreflex en vooral de neiging slachtoffers niet te geloven, schrijft Wim Houtman.

Afbeelding

‘Landelijk gebied’ is in dit land nooit écht ver van Den Haag, toch ervaren mensen een kloof

Behalve over de stikstofcrisis, had Johan Remkes het ook over de groeiende culturele afstand tussen stad en platteland. En hij demonstreerde - eigenlijk heel simpel - waarmee je die kloof kunt overbruggen.

Afbeelding

Vrijwillig of gedwongen: de hete aardappel ligt nu op het bordje van het kabinet

De gesprekken die hij leidde tussen boeren en kabinet, hadden iets van een wespennest. Maar hij is er redelijk ongeschonden uitgekomen, glimlachte Johan Remkes. Toch agendeert hij een netelige kwestie: de uitkoop van ‘piekbelasters’.

Afbeelding

Brazilië moet kiezen uit verrassend tegenstrijdige kandidaten

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië was verrassend. Van de elf kandidaten sprongen er twee uit: Jair Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva. Een tweede ronde is nodig, die op 30 oktober plaatsvindt.

Afbeelding

Over de prioriteiten en de nalatenschap van een Kamervoorzitter

De Kamer heeft een voorzitter om debatten in goede banen leiden. Voor het managen van de medewerkers is er een ambtelijke top. Die zichtbare en onzichtbare verantwoordelijkheden moeten strikt gescheiden worden, schrijft Sjirk Kuijper.

Afbeelding

Moeten we Russische dienstweigeraars asiel geven? Er is wat voor en tegen te zeggen

Hoe maak je onderscheid tussen deserteurs, gewone vluchtelingen uit Rusland en infiltranten die hoogstwaarschijnlijk vanuit het Kremlin op pad worden gestuurd?

Afbeelding

Legaal online gokken zou veiliger zijn? Totale onzin, blijkt een jaar nadat online gokken legaal werd

Je kunt van casino’s heel veel zeggen, maar níet dat ze het welzijn van de mens op het oog hebben. De nieuwste cijfers over online gokken zijn dan ook precies wat je van die cijfers zou verwachten: enorm zorgwekkend, schrijft Nico de Fijter.

Afbeelding

Je M of V wijzigen moet inderdaad geen modegril worden

Gemakkelijker je geslacht wijzigen bij de burgerlijke stand leidt tot een heftig debat over transgenders. VVD en CDA bepleiten nu een gesprek over de consequenties van zo’n wijziging. Een goed idee?

Afbeelding

De ‘referenda’ in Oost-Oekraïne zijn een misdadige en gevaarlijke schijnvertoning

De ‘referenda’ in bezet Oekraïne over aansluiting bij Rusland waren niet alleen maar een illegale schijnvertoning die bedoeld is voor een illegale annexatie, ze zijn vooral ook misdadig en gevaarlijk.