12 augustus 2022 om 20:20
Twijfel zaaien over doelen uit je coalitieakkoord, en departementen tegen elkaar uitspelen, dat is riskant spel
Commentaar
Sjirk Kuijper

Dat drie van de vier coalitiefracties peuteren aan het stikstofplan waaraan ministers nog sleutelen, is zorgwekkend

Augustus is in Den Haag de maand van broedende kippen. De meeste Kamerleden kunnen hun reces invullen zoals goed voor hen is: rust nemen, nadenken, werkbezoeken, brokjes toewerpen aan ondervoede media, spreekbeurt bedenken voor de ‘fractiedagen’ aan het einde van de zomer. Intussen brengt op de ministeries een selecte groep ambtenaren alle opties in kaart voor de Miljoenennota, die ruim voor Prinsjesdag bij de Raad van State moet zijn voor advies. 

Als de laatste gegevens (CPB-ramingen) binnen zijn, worden de hoofdrolspelers uit de regeringspartijen verzameld om keuzes te keuren. Dat is het voorrecht maar ook het zomers lot van een coalitiepartner: een huiswerktaak in augustus. Intussen kan de rest alarm slaan over al wat het kabinet nog steeds niet heeft opgelost. 

Veel zomers zijn afwijkend. Doordat er een pandemie heerst, of omdat er verkiezingen aankomen (dan is Prinsjesdag ‘beleidsarm’: een coalitie regeert niet over het naderend graf), of juist omdat de formatie van een nieuw kabinet nog gaande is. Deze zomer telt diverse afwijkingen: oorlog i..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brazilië moet kiezen uit verrassend tegenstrijdige kandidaten

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië was verrassend. Van de elf kandidaten sprongen er twee uit: Jair Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva. Een tweede ronde is nodig, die op 30 oktober plaatsvindt.

Afbeelding

Over de prioriteiten en de nalatenschap van een Kamervoorzitter

De Kamer heeft een voorzitter om debatten in goede banen leiden. Voor het managen van de medewerkers is er een ambtelijke top. Die zichtbare en onzichtbare verantwoordelijkheden moeten strikt gescheiden worden, schrijft Sjirk Kuijper.

Afbeelding

Moeten we Russische dienstweigeraars asiel geven? Er is wat voor en tegen te zeggen

Hoe maak je onderscheid tussen deserteurs, gewone vluchtelingen uit Rusland en infiltranten die hoogstwaarschijnlijk vanuit het Kremlin op pad worden gestuurd?

Afbeelding

Legaal online gokken zou veiliger zijn? Totale onzin, blijkt een jaar nadat online gokken legaal werd

Je kunt van casino’s heel veel zeggen, maar níet dat ze het welzijn van de mens op het oog hebben. De nieuwste cijfers over online gokken zijn dan ook precies wat je van die cijfers zou verwachten: enorm zorgwekkend, schrijft Nico de Fijter.

Afbeelding

Je M of V wijzigen moet inderdaad geen modegril worden

Gemakkelijker je geslacht wijzigen bij de burgerlijke stand leidt tot een heftig debat over transgenders. VVD en CDA bepleiten nu een gesprek over de consequenties van zo’n wijziging. Een goed idee?

Afbeelding

De ‘referenda’ in Oost-Oekraïne zijn een misdadige en gevaarlijke schijnvertoning

De ‘referenda’ in bezet Oekraïne over aansluiting bij Rusland waren niet alleen maar een illegale schijnvertoning die bedoeld is voor een illegale annexatie, ze zijn vooral ook misdadig en gevaarlijk.

Afbeelding

De prijs van een treinreis moet slimmer en concurrerender

Over ruim 900 kilometer stond het dinsdagochtend vast. Veel reizigers staan liever alleen in hun automobiele cocon in de file, dan schouder aan schouder in een volle bus of trein. Er ligt een opgave voor de overheid.

Afbeelding

Er is alle reden om bezorgd te zijn over de winst van Giorgia Meloni

‘Nu moeten we bewijzen wat we waard zijn’, zei de nieuwe Italiaanse premier Giorgia Meloni zondagavond, toen haar overwinning duidelijk werd. Hoe? Dat raakt de Europese Unie direct. En dus ook Nederland.

Afbeelding

Migratie is niet de enige onbesproken oorzaak van de woningschaarste

Bevolkingsgroei is volgens minister Hugo de Jonge een onbesproken probleem waar niet tegenop te bouwen valt. Dat heeft een reden. En: er zijn meer oorzaken van woningnood waarover geen fatsoenlijk gesprek mogelijk lijkt, schrijft Sjirk Kuijper.