3 augustus 2022 om 22:39
Afbeelding
Commentaar
Sjirk Kuijper

Lokaal bestuur is geen competitie tussen programma’s, maar gewoon: gedienstig en flexibel mensenwerk

Op één dag de verkiezingen winnen is simpeler dan vier jaar een stad, provincie of land besturen. Want nadat de zetels zijn gescoord, begint het echte werk pas voor wie erop plaatsnemen. Besturen en regeren doe je in dit land nooit alleen, noch uitsluitend met partijgenoten en geestverwanten. Er moeten coalities gesmeed worden over alle ideologische, kamp- en clubgrenzen heen. Links en rechts, conservatief en progressief, opportunistisch en idealistisch: ze moeten het met elkaar fiksen in de raadszaal. Dat geldt bij elk dossier - explosief of taai, strovuur of veenbrand - dat voorbijkomt gedurende een raadsperiode. Brandende issues waarmee je de kiezersgunst verovert of Haagse malaise waaronder jouw landelijke merknaam gebukt gaat, zijn marginaal naast alles wat in vier jaar tijd de raadsagenda passeert. Lokaal bestuur is geen clash van ideologieën of competitie tussen programma’s, maar gewoon: gedienstig en flexibel mensenwerk.

Dienstbaarheid en lenigheid, wijsheid en naastenliefde: daarop komt het meteen aan als er een college van B en W moet worden gevormd. Dus ziet de winst- en verliesrekening van lokale collegevormingen er na vijf maanden formeren ánders uit dan het globale beeld van de raadsverkiezingen in maart jl.. De PvdA bijvoorbeeld heroverde in de gemeenten nauwelijks stemmen, maar levert nu flink wat méér wethouders dan vier jaar geleden. Dat komt allang niet meer door de machtspositie van wat ooit de grootste landelijke partij was, en evenmin door kartelpolitiek. Formeren vergt gewoon vakkundige kandidaten, met meer onderhandelingsvaardigh..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is tijd om te zeggen: dag Zwarte Piet

Gevoelens van onbehagen en vervreemding moeten serieus worden genomen, maar níét als het gaat om Zwarte Piet. Niemand lijdt schade door aanpassing van zijn uiterlijk.

Afbeelding

Die psalmwoorden op de VU zijn juist bevrijdend. Dat dat niet herkend wordt, is verdrietig

De Vrije Universiteit schrapt de Bijbelwoorden aan het begin en eind van elke plechtigheid. Eigenlijk is het verwonderlijk dat dit gebruik het nog zo lang heeft volgehouden.

Afbeelding

In psychisch ziek Nederland moet het leven een feestje zijn (maar dat is het lang niet altijd)

Dat het leven vaak helemaal niet maakbaar is en veel tegenslag kent: daar moet het in de strijd voor een betere mentale gezondheid in Nederland veel vaker over gaan.

Afbeelding

Om milieunormen te stellen heb je een machtige markt nodig

Om de spilzieke verpakkingsgewoonten van multinationals te veranderen, heb je de macht nodig van een grote markt: de Europese Unie. Ons eigen land is bepaald geen voortrekker op het gebied van verpakkingsbesparing.

Afbeelding

Saoedi-Arabië als gastland van het WK in 2030 lijkt te bizar voor woorden, maar de deur staat open

In 2023 wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Als Gianni Infantino zijn functie behoudt, staat de deur open voor een nog veel problematischer land dan Qatar. De KNVB zou vierkant tegen zijn herverkiezing moeten zijn.

Afbeelding

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

De protesten in China laten zien dat onder een jonge generatie wel degelijk de roep naar meer vrijheid en democratie bestaat. Maar het regime van Xi Jinping weet weinig andere antwoorden dan nog meer repressie.

Afbeelding

De volgende revolutie in de consumptiemaatschappij: winkelen zonder de straat op te gaan

De nieuwste revolutie in de consumptiemaatschappij kwam door corona in een hoogste versnelling. De magazijnwerkers en pakketbezorgers die dit mogelijk maken verdienen meer aandacht en beloning.

Afbeelding

De beste rem op migratie is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?