1 augustus 2022 om 04:21
Afbeelding
Commentaar
Sjirk Kuijper

Een overheid kan nog altijd beter aarzelen en de-escaleren, dan naar haar zwaardmacht grijpen

Weerloze klimaatactivisten die demonstratief op straat gaan zitten om het verkeer tot staan te brengen, worden vlotjes weggesleurd en gearresteerd. Maar boeren kunnen hun trekkers op de snelweg parkeren en barbecueën terwijl de politie toekijkt. Brandende troep die hun kameraden op levensgevaarlijke plekken hebben uitgestort, blijft uren liggen; bergers worden bedreigd en weigeren zich nog te laten inhuren. 

Er zijn al ongelukken gebeurd, maar de FDF-extremistenleider doet dat af als ‘blikschade’ en daar moet het land maar begrip voor opbrengen: boeren zijn wanhopig, dat is erger. En dan zijn er ook nog burgemeesters en politiebazen die begrip uiten voor de zogenoemde demonstranten en de emoties die hen drijven. Terwijl het recht op demonstratie écht geen recht is op vernieling en vandalisme, ontwrichting en straatterreur.

Onverteerbaar is het: hoe de trekkerterreur vorige week escaleerde. Het ene demonstratiedoel weegt klaarblijkelijk zwaarder dan het andere. ‘Emoties’ zijn een argument op zich geworden; private zorgen over de toekomst van je bedrijf zijn kennelijk ernstiger dan belangeloze wanhoop over de toekomst van ons aller planeet. 

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn dringend regels nodig bij de uit de hand gelopen ontwikkeling van kunstmatige intelligentie

Ongecontroleerde techreuzen mogen onze toekomst niet bepalen via kunstmatige intelligentie die het menselijk brein te snel af is. Het ‘tijdperk van AI’ vraagt om duidelijke regels om de samenleving te beschermen.

Afbeelding

De gratis schoolmaaltijd trekt een onwenselijke scheidslijn door de samenleving

De gratis maaltijd - op school of thuis - kán op individueel niveau eraan bijdragen dat kinderen beter in staat zijn hun lessen te volgen. Maar is deze sympathieke aanpak wel goed doordacht?

Afbeelding

Van Kooten en De Bie zagen waar het op aan ging, ook met het kitsch- en cultuurchristendom

Wim de Bie en Kees van Kooten goten hun moralistische cultuurkritiek in ironie en humor. Maar wat over de top leek, is realiteit in alle ernst geworden.

Afbeelding

Langzaam maar zeker duwt de Franse president Macron zijn land in een onheilspellende richting

De Franse president Emmanuel Macron vecht tegen woede, brandstichtingen en straatgeweld. Maar eerlijk is eerlijk: met zijn zonnekoning-achtige optreden stookt hij zelf de protesten op.

Afbeelding

De das en zijn huis: hoe vervelend ook, soms moet de mens eventjes buigen voor de natuur

Wordt er niet wat al té voorzichtig met de das omgegaan? De populatie heeft zich immers behoorlijk goed hersteld, en het voortbestaan van de das hangt niet af van twee spoorlocaties. Of is dat een te platte benadering?

Afbeelding

'Het is nog niet te laat', zegt het IPCC, misschien voor het laatst. Nu kan de natuur zich nog aanpassen

Het jongste IPCC-rapport heeft een praktische insteek: Zo maken we de tijdbom van de klimaatverandering onschadelijk. Nu het nog kan.

Afbeelding

De dodelijke oogst van het 'vredesbezoek' van Xi aan Poetin

Pal na het vertrek van de Chinese president Xi Jinping uit Moskou bestookte Rusland woonwijken in Oekraïne. Dat is de concrete vertaling van de steun die Xi met zijn 'pro-vredesbezoek' aan de politiek van Poetin gaf.

Afbeelding

Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen

Het verzet tegen de Week van de Lentekriebels contrasteert nogal met het seksuele wangedrag waar we de laatste jaren zoveel over horen. Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen.

Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.