12 juli 2022 om 21:01
Afbeelding

Poetin krijgt de ruimte voor misdadig spel met vluchtelingen

Buig of sterf, dat is de tactiek die de Syrische dictator Assad al elf jaar lang volgt in zijn aanpak van de oppositie. Zijn harde repressie heeft tot een nu al elf jaar durende burgeroorlog geleid, waarin volgens de Verenigde Naties ten minste 350.000 mensen zijn omgekomen, van wie ruim 306.000 onschuldige burgers. Naar schatting zijn ruim 200.000 van de burgerslachtoffers door Assad en zijn trawanten vermoord, vaak in wat ook de VN-onderzoekscommissie regelrechte oorlogsmisdaden noemt.

Dit regime moet nu de enige levenslijn worden voor hulp aan de ruim twee miljoen vluchtelingen en nog eens bijna twee miljoen andere hulpbehoevende burgers in Noordwest-Syrië, is de eis van Rusland en China. En met het aannemen door de Veiligheidsraad van het Russische voorstel voor de verlenging van de humanitaire corridor is opnieuw een stap daarnaartoe gezet. Want met een zes maanden verlenging komt het volgende beslismoment terwijl de vluchtelingen in de vaak barre winteromstandigheden verkeren – een ideaal uitgangspunt voor nieuwe eisen.

Rusland hanteert zo dezelfde lijn als Assad. Verhevigde Russische luchtaanvallen in Syrië, af..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De beste ‘rem op migratie’ is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.

Afbeelding

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Iedere poging om het ouderwetse volksgericht op de toegangsweg naar Staphorst te verklaren, maakt een karikatuur van dat dorp en pompt valse tegenstellingen op tussen stad en platteland.

Afbeelding

De komende oorlogswinter in Oekraïne - en in Europa

De winter wordt donker en koud in de gebombardeerde Oekraïense steden. Maar veel Europese landen, inclusief Nederland, denken nog niet na over opvang van nieuwe vluchtelingen. Dat past precies in de Russische strategie.

Afbeelding

‘Angstcultuur’ zoals bij DWDD schaadt de selectie van onderwerpen en tafelgasten

Een angstcultuur bij De Wereld Draait Door heeft tientallen medewerkers beschadigd. Maar ook de selectie van onderwerpen en gasten lijdt schade als redacteuren op safe gaan spelen om het kijkcijfersucces draaiend te houden.

Afbeelding

Klimaatbeleid kost tergend veel tijd. En die is er in Oost-Afrika en Pakistan niet meer

De airco maakte zo’n herrie dat mensen elkaar niet konden verstaan. Daarom moest een sessie zelfs worden stilgelegd. Hoe symbolisch wil je het hebben op de klimaattop in Egypte?

Afbeelding

Koester deze beelden van het recht, in de MH17-zaak. Ze zijn tegengif tegen geweld en onrecht

Ook acht jaar na het neerschieten van de MH17 is het doen van recht van alle belang. Want de leugens die ertegenover staan, zijn de basis voor de raketten die nu steden en levens in Oekraïne vernietigen.

Afbeelding

Forum voor Democratie ondermijnt de democratie. Moet FvD daarom verboden worden?

Een politieke partij verbieden is een zeer extreme maatregel. Wanneer is er sprake van ondermijning van de rechtsstaat? En hoe maakt Forum van Democratie zich daar schuldig aan?