11 juli 2022 om 04:22
Afbeelding
Commentaar
Herman Veenhof

Japanse oud-premier Abe als olympische speler voor emancipatie

De moord op de Japanse oud-premier Shinzo Abe zette vrijdag de schijnwerpers op een land dat niet zo vaak op de voorpagina’s verschijnt. Wat betekent zijn dood voor een natie die doorgaans als toonbeeld van rigide samenlevingsvormen wordt gezien? Huidig premier Fumio Kishida wist nog niet veel meer te melden dan dat hij sprakeloos was en de politiek gewoon moest doorgaan. 

Abe (67) werd vrijdagochtend neergeschoten in de stad Nara, waar hij een kandidaat van zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) steunde. De dader was de 41-jarige Tetsuya Yamagami. Hij had niets tegen de politieke koers van Abe of zijn persoon, maar dacht dat hij lid was van een religieuze groepering die zijn moeder haar geld aftroggelde. Het is nog niet duidelijk waar dit concreet om gaat.

Abe was de langstzittende premier van Japan. Hij leidde het land in 2006 en 2007 en opnieuw tussen 2012 en 2020. De eerste keer trad hij af doordat zijn peilingen dramatisch daalden, de tweede keer om gezondheidsproblemen, na twee keer herkozen te ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is tijd om te zeggen: dag Zwarte Piet

Gevoelens van onbehagen en vervreemding moeten serieus worden genomen, maar níét als het gaat om Zwarte Piet. Niemand lijdt schade door aanpassing van zijn uiterlijk.

Afbeelding

Die psalmwoorden op de VU zijn juist bevrijdend. Dat dat niet herkend wordt, is verdrietig

De Vrije Universiteit schrapt de Bijbelwoorden aan het begin en eind van elke plechtigheid. Eigenlijk is het verwonderlijk dat dit gebruik het nog zo lang heeft volgehouden.

Afbeelding

In psychisch ziek Nederland moet het leven een feestje zijn (maar dat is het lang niet altijd)

Dat het leven vaak helemaal niet maakbaar is en veel tegenslag kent: daar moet het in de strijd voor een betere mentale gezondheid in Nederland veel vaker over gaan.

Afbeelding

Om milieunormen te stellen heb je een machtige markt nodig

Om de spilzieke verpakkingsgewoonten van multinationals te veranderen, heb je de macht nodig van een grote markt: de Europese Unie. Ons eigen land is bepaald geen voortrekker op het gebied van verpakkingsbesparing.

Afbeelding

Saoedi-Arabië als gastland van het WK in 2030 lijkt te bizar voor woorden, maar de deur staat open

In 2023 wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Als Gianni Infantino zijn functie behoudt, staat de deur open voor een nog veel problematischer land dan Qatar. De KNVB zou vierkant tegen zijn herverkiezing moeten zijn.

Afbeelding

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

De protesten in China laten zien dat onder een jonge generatie wel degelijk de roep naar meer vrijheid en democratie bestaat. Maar het regime van Xi Jinping weet weinig andere antwoorden dan nog meer repressie.

Afbeelding

De volgende revolutie in de consumptiemaatschappij: winkelen zonder de straat op te gaan

De nieuwste revolutie in de consumptiemaatschappij kwam door corona in een hoogste versnelling. De magazijnwerkers en pakketbezorgers die dit mogelijk maken verdienen meer aandacht en beloning.

Afbeelding

De beste rem op migratie is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?