20 juni 2022 om 17:44
Hilbrand Rozema

Die voormannen maken het mij als boerenkleinzoon niet makkelijk

Dwars door boerenland rijd ik naar de Grebbeberg. Voorzichtig, want op de smalle binnenwegen moet je uitwijken voor tractors, giertanks, mestinjectors en reformatorische boerendochters die naar school fietsen, drie op een rij. Hier en daar staan spandoeken met: ‘No farmers, no food’. En ‘Respect voor de boer.’ Als kleinzoon van een boer spreekt me dat wel aan. Halverwege dit groene landschap kun je parkeren, bij een uitzichttoren in een natuurgebied, de Binnenveldse Hooilanden. Hier delen boeren de ruimte met de natuur. Baan voor baan maaien ze een nieuwe snee gras, de tractors glinsteren als kevers in de zon. 

Een machtig gezicht, maar er borrelt van alles in boerenland. In een opiniestuk in de Volkskrant, zaterdag, vergeleek de Wageningse oud-hoogleraar Jan Willem van der Ploeg de extreme vleugel van het boerenprotest met de Afrikaner Boeren. Die zetten vroeger, in Zuid-Afrika, hun ossenwagens in cirkels en schoten tussen de wagens door op alles wat bewoog. ‘Levensgevaarlijk’, noemt Van der Ploeg die houding van Farmers Defence Force. Hij spreekt van zelfgekozen isolement en slachtofferschap. ‘Niet aan toegeven.’ Ook andere voormannen maken het mij als boerenkleinzoon niet makkelijk. In deze krant trok Bart Kemp van de actiegroep Agractie het nut van de hele Veluwe in twijfel. Zo’n groot natuurgebied, zei hij, daar is ons land te kle..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brazilië moet kiezen uit verrassend tegenstrijdige kandidaten

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië was verrassend. Van de elf kandidaten sprongen er twee uit: Jair Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva. Een tweede ronde is nodig, die op 30 oktober plaatsvindt.

Afbeelding

Over de prioriteiten en de nalatenschap van een Kamervoorzitter

De Kamer heeft een voorzitter om debatten in goede banen leiden. Voor het managen van de medewerkers is er een ambtelijke top. Die zichtbare en onzichtbare verantwoordelijkheden moeten strikt gescheiden worden, schrijft Sjirk Kuijper.

Afbeelding

Moeten we Russische dienstweigeraars asiel geven? Er is wat voor en tegen te zeggen

Hoe maak je onderscheid tussen deserteurs, gewone vluchtelingen uit Rusland en infiltranten die hoogstwaarschijnlijk vanuit het Kremlin op pad worden gestuurd?

Afbeelding

Legaal online gokken zou veiliger zijn? Totale onzin, blijkt een jaar nadat online gokken legaal werd

Je kunt van casino’s heel veel zeggen, maar níet dat ze het welzijn van de mens op het oog hebben. De nieuwste cijfers over online gokken zijn dan ook precies wat je van die cijfers zou verwachten: enorm zorgwekkend, schrijft Nico de Fijter.

Afbeelding

Je M of V wijzigen moet inderdaad geen modegril worden

Gemakkelijker je geslacht wijzigen bij de burgerlijke stand leidt tot een heftig debat over transgenders. VVD en CDA bepleiten nu een gesprek over de consequenties van zo’n wijziging. Een goed idee?

Afbeelding

De ‘referenda’ in Oost-Oekraïne zijn een misdadige en gevaarlijke schijnvertoning

De ‘referenda’ in bezet Oekraïne over aansluiting bij Rusland waren niet alleen maar een illegale schijnvertoning die bedoeld is voor een illegale annexatie, ze zijn vooral ook misdadig en gevaarlijk.

Afbeelding

De prijs van een treinreis moet slimmer en concurrerender

Over ruim 900 kilometer stond het dinsdagochtend vast. Veel reizigers staan liever alleen in hun automobiele cocon in de file, dan schouder aan schouder in een volle bus of trein. Er ligt een opgave voor de overheid.

Afbeelding

Er is alle reden om bezorgd te zijn over de winst van Giorgia Meloni

‘Nu moeten we bewijzen wat we waard zijn’, zei de nieuwe Italiaanse premier Giorgia Meloni zondagavond, toen haar overwinning duidelijk werd. Hoe? Dat raakt de Europese Unie direct. En dus ook Nederland.

Afbeelding

Migratie is niet de enige onbesproken oorzaak van de woningschaarste

Bevolkingsgroei is volgens minister Hugo de Jonge een onbesproken probleem waar niet tegenop te bouwen valt. Dat heeft een reden. En: er zijn meer oorzaken van woningnood waarover geen fatsoenlijk gesprek mogelijk lijkt, schrijft Sjirk Kuijper.