15 juni 2022 om 21:56
Afbeelding
Commentaar
Herman Veenhof

Ethisch dilemma over asielzoekers in Rwanda: ontschepen of afschepen?

Voorlopig strijken er geen asielzoekers uit het Verenigd Koninkrijk neer in Rwanda. De eerste vlucht vertrok dinsdagochtend niet. De Hallmark Residences en het Hope Hostel in de Rwandese hoofdstad Kigali worden niet in gebruik genomen door migranten. De kink in de kabel kwam door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat honoreerde het bezwaar dat een Iraakse asielzoeker maakte in een kort geding. Mensenrechtenorganisaties waren blij, de Britse regering was boos. Maandag nog had het Britse Hooggerechtshof eerdere bezwaren tegen het plan niet toegewezen. Maar omdat er nog veel meer zaken lopen van asielzoekers die niet weg willen, waren er op de eerste vlucht hoe dan ook maar zeven mensen geboekt, in plaats van de beoogde 130.

Het plan van het kabinet-Johnson dateert van 14 april. Rwanda verklaarde zich bereid asielzoekers uit het Verenigd Koninkrijk op te nemen en de Britse overheid betaalde daarvoor zo’n 140 miljoen euro. De regeringen in Kigali en Londen zien het plan als win-winsituatie: minder druk op de Engelse asielcentra, opvang in de eigen regio en valuta voor een Afrikaans land dat ook nog eens goede wil toont.

Het zou te gemakkelijk zijn het plan weg te zetten als extreemrechts of ‘not in my backyard’. Dat is niet helemaal terecht. Hoewel zowel Londen als Kigali dubieuze motieven kan hebben, is er ook echte inzet en betrokkenheid. Rwanda vangt al sinds 2018 asielzoekers op, in samenwerking met de UNHCR. En het Verenigd Koninkrijk honoreert een hoger ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Die psalmwoorden op de VU zijn juist bevrijdend. Dat dat niet herkend wordt, is verdrietig

De Vrije Universiteit schrapt de Bijbelwoorden aan het begin en eind van elke plechtigheid. Eigenlijk is het verwonderlijk dat dit gebruik het nog zo lang heeft volgehouden.

Afbeelding

In psychisch ziek Nederland moet het leven een feestje zijn (maar dat is het lang niet altijd)

Dat het leven vaak helemaal niet maakbaar is en veel tegenslag kent: daar moet het in de strijd voor een betere mentale gezondheid in Nederland veel vaker over gaan.

Afbeelding

Om milieunormen te stellen heb je een machtige markt nodig

Om de spilzieke verpakkingsgewoonten van multinationals te veranderen, heb je de macht nodig van een grote markt: de Europese Unie. Ons eigen land is bepaald geen voortrekker op het gebied van verpakkingsbesparing.

Afbeelding

Saoedi-Arabië als gastland van het WK in 2030 lijkt te bizar voor woorden, maar de deur staat open

In 2023 wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Als Gianni Infantino zijn functie behoudt, staat de deur open voor een nog veel problematischer land dan Qatar. De KNVB zou vierkant tegen zijn herverkiezing moeten zijn.

Afbeelding

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

De protesten in China laten zien dat onder een jonge generatie wel degelijk de roep naar meer vrijheid en democratie bestaat. Maar het regime van Xi Jinping weet weinig andere antwoorden dan nog meer repressie.

Afbeelding

De volgende revolutie in de consumptiemaatschappij: winkelen zonder de straat op te gaan

De nieuwste revolutie in de consumptiemaatschappij kwam door corona in een hoogste versnelling. De magazijnwerkers en pakketbezorgers die dit mogelijk maken verdienen meer aandacht en beloning.

Afbeelding

De beste rem op migratie is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.