8 april 2022 om 21:53
Afbeelding
Commentaar
Wim Houtman

Het blijft een enorme ingreep om een kind weg te halen waar het is geboren

Er is ook veel goed gegaan en dat mag weleens gezegd worden’, schreef een adoptievader in deze krant, in februari vorig jaar, toen het vernietigende rapport van de commissie-Joustra over buitenlandse adoptie was uitgekomen. De commissie ontkende dat overigens ook niet. Zou het daarom zijn dat het kabinet toch wil doorgaan met kinderadoptie uit andere landen? 

Alleen zet minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) de vier particuliere bemiddelingsbureaus buitenspel; de overheid gaat dat werk voortaan zelf doen, via een ‘publiekrechtelijke stichting’ - zoiets als het CBR, waar je moet zijn voor een rijbewijs.

Het kabinet zet daarmee net niet de stap die ‘Joustra’ ook net niet bepleitte: helemaal stoppen. Opschorten was het advies, en dat deed Weerwinds voorganger Sander Dekker meteen. Er waren te veel misstanden gebleken, van Colombia tot Sri Lanka - kinderdiefstal, kinderhandel, vervalste geboortebewijzen, corruptie. Met het oog op een definitief besluit had de commissie ‘ernstige twijfels of het mogelijk is een realistisch publiekrechtelijk systeem te ontwerpen waarin de geconstateerde misstan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Saoedi-Arabië als gastland van het WK in 2030 lijkt te bizar voor woorden, maar de deur staat open

In 2023 wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Als Gianni Infantino zijn functie behoudt, staat de deur open voor een nog veel problematischer land dan Qatar. De KNVB zou vierkant tegen zijn herverkiezing moeten zijn.

Afbeelding

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

De protesten in China laten zien dat onder een jonge generatie wel degelijk de roep naar meer vrijheid en democratie bestaat. Maar het regime van Xi Jinping weet weinig andere antwoorden dan nog meer repressie.

Afbeelding

De volgende revolutie in de consumptiemaatschappij: winkelen zonder de straat op te gaan

De nieuwste revolutie in de consumptiemaatschappij kwam door corona in een hoogste versnelling. De magazijnwerkers en pakketbezorgers die dit mogelijk maken verdienen meer aandacht en beloning.

Afbeelding

De beste ‘rem op migratie’ is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.

Afbeelding

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Iedere poging om het ouderwetse volksgericht op de toegangsweg naar Staphorst te verklaren, maakt een karikatuur van dat dorp en pompt valse tegenstellingen op tussen stad en platteland.

Afbeelding

De komende oorlogswinter in Oekraïne - en in Europa

De winter wordt donker en koud in de gebombardeerde Oekraïense steden. Maar veel Europese landen, inclusief Nederland, denken nog niet na over opvang van nieuwe vluchtelingen. Dat past precies in de Russische strategie.

Afbeelding

‘Angstcultuur’ zoals bij DWDD schaadt de selectie van onderwerpen en tafelgasten

Een angstcultuur bij De Wereld Draait Door heeft tientallen medewerkers beschadigd. Maar ook de selectie van onderwerpen en gasten lijdt schade als redacteuren op safe gaan spelen om het kijkcijfersucces draaiend te houden.