6 april 2022 om 04:21
Piet H. de Jong

Een ‘klimaatplicht’ voor bedrijven is het overwegen zeker waard

Het is met de IPCC-rapporten als met de maandelijkse test van het luchtalarm. O ja, het is weer de eerste maandag van de maand, zullen velen denken. Zo kan ook het zoveelste rapport van de klimaatdeskundigen de reactie oproepen van: het is weer zover. Die ietwat laconieke houding doet geen recht aan de inhoud van de rapporten die het klimaatpanel van de Verenigde Naties met regelmaat publiceert. In augustus ging het over de oorzaken van de klimaatverandering, het vervolgdeel, van eind februari dit jaar, zoomde in op de gevolgen van de klimaatverandering. Het derde en logische laatste deel in de reeks gaat over de te nemen maatregelen. 

Dat er haast geboden is om in actie te komen, maken de deskundigen heel duidelijk. Want ondanks alle mooie beloften en schone woorden van regeringsleiders op de achtereenvolgende klimaattoppen, is het afgelopen decennium wereldwijd de grootste toename van broeikasgassen gemeten. De daden blijven dus achter bij de woorden. Hoogste tijd om die volgorde om te draaien. 

Het is niet moeilijk die tegenvallende resultaten tot nu toe op Nederland toe te passen. De rijksoverheid is er al jaren niet in geslaagd om de afgesproken klimaatdoelen te bereiken. Integendeel, alle juridische middelen werden ingezet om het eerste vonnis in de Urgen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Saoedi-Arabië als gastland van het WK in 2030 lijkt te bizar voor woorden, maar de deur staat open

In 2023 wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Als Gianni Infantino zijn functie behoudt, staat de deur open voor een nog veel problematischer land dan Qatar. De KNVB zou vierkant tegen zijn herverkiezing moeten zijn.

Afbeelding

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

De protesten in China laten zien dat onder een jonge generatie wel degelijk de roep naar meer vrijheid en democratie bestaat. Maar het regime van Xi Jinping weet weinig andere antwoorden dan nog meer repressie.

Afbeelding

De volgende revolutie in de consumptiemaatschappij: winkelen zonder de straat op te gaan

De nieuwste revolutie in de consumptiemaatschappij kwam door corona in een hoogste versnelling. De magazijnwerkers en pakketbezorgers die dit mogelijk maken verdienen meer aandacht en beloning.

Afbeelding

De beste ‘rem op migratie’ is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.

Afbeelding

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Iedere poging om het ouderwetse volksgericht op de toegangsweg naar Staphorst te verklaren, maakt een karikatuur van dat dorp en pompt valse tegenstellingen op tussen stad en platteland.

Afbeelding

De komende oorlogswinter in Oekraïne - en in Europa

De winter wordt donker en koud in de gebombardeerde Oekraïense steden. Maar veel Europese landen, inclusief Nederland, denken nog niet na over opvang van nieuwe vluchtelingen. Dat past precies in de Russische strategie.

Afbeelding

‘Angstcultuur’ zoals bij DWDD schaadt de selectie van onderwerpen en tafelgasten

Een angstcultuur bij De Wereld Draait Door heeft tientallen medewerkers beschadigd. Maar ook de selectie van onderwerpen en gasten lijdt schade als redacteuren op safe gaan spelen om het kijkcijfersucces draaiend te houden.