5 april 2022 om 02:01
Afbeelding
Commentaar
Ruurd Ubels

Terwijl Viktor Orbán de verkiezingen wint, krijgt de rechtsstaat een nieuwe klap

Als een van de eersten feliciteerde Vladimir Poetin de Hongaarse premier Viktor Orbán met diens verkiezingsoverwinning. De rechts-nationalistische partij van Orbán, Fidesz, won zondag afgetekend de parlementsverkiezingen. De felicitaties zijn veelzeggend. Als premier heeft Orbán de afgelopen twaalf jaar zo’n nauwe en afhankelijke band met de Russische heerser opgebouwd, dat hij een wig is geworden waarmee Moskou de Europese Unie kan proberen te splijten. 

Een ‘steviger partnerschap’ met Hongarije, zo noemt Poetin de hernieuwde relatie met Orbán. Dat de Hongaarse premier hiervan niet vies is, daarvan getuigt zijn overwinningstoespraak. Daarin gaat hij vol op het Poetin-orgel: Orbán omschrijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky simpelweg als ‘een tegenstander’. De EU kan haar borst nat maken.

De overwinning van Fidesz is een bittere pil voor de oppositie. Terecht wijst zij erop dat de verkiezingscampagne niet eerlijk is verlopen, want dat vergt ook vrije toegang voor alle kandidaten tot de media. In Hongarije zijn kranten en omroepen echter grotendeels door Fidesz ingepalmd. Terw..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Saoedi-Arabië als gastland van het WK in 2030 lijkt te bizar voor woorden, maar de deur staat open

In 2023 wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Als Gianni Infantino zijn functie behoudt, staat de deur open voor een nog veel problematischer land dan Qatar. De KNVB zou vierkant tegen zijn herverkiezing moeten zijn.

Afbeelding

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

De protesten in China laten zien dat onder een jonge generatie wel degelijk de roep naar meer vrijheid en democratie bestaat. Maar het regime van Xi Jinping weet weinig andere antwoorden dan nog meer repressie.

Afbeelding

De volgende revolutie in de consumptiemaatschappij: winkelen zonder de straat op te gaan

De nieuwste revolutie in de consumptiemaatschappij kwam door corona in een hoogste versnelling. De magazijnwerkers en pakketbezorgers die dit mogelijk maken verdienen meer aandacht en beloning.

Afbeelding

De beste ‘rem op migratie’ is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.

Afbeelding

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Iedere poging om het ouderwetse volksgericht op de toegangsweg naar Staphorst te verklaren, maakt een karikatuur van dat dorp en pompt valse tegenstellingen op tussen stad en platteland.

Afbeelding

De komende oorlogswinter in Oekraïne - en in Europa

De winter wordt donker en koud in de gebombardeerde Oekraïense steden. Maar veel Europese landen, inclusief Nederland, denken nog niet na over opvang van nieuwe vluchtelingen. Dat past precies in de Russische strategie.

Afbeelding

‘Angstcultuur’ zoals bij DWDD schaadt de selectie van onderwerpen en tafelgasten

Een angstcultuur bij De Wereld Draait Door heeft tientallen medewerkers beschadigd. Maar ook de selectie van onderwerpen en gasten lijdt schade als redacteuren op safe gaan spelen om het kijkcijfersucces draaiend te houden.