2 april 2022 om 04:22
Afbeelding
Commentaar
Sjirk Kuijper

De 1 aprilgrap van Radio 4 heeft ook een kerkelijk luisterpubliek iets te zeggen

De klassieke zender Radio 4 draaide vrijdag iets van dance-act Vengaboys. Daar kwamen vragen over van luisteraars. ‘Ik mag er eigenlijk niks over zeggen …’, zei presentator Jet Berkhout - geëmotioneerde aarzeling in haar stem: ‘... maar ik ga dat toch doen. Ik zit ermee in mijn maag. Het is je misschien al eerder opgevallen: het is de bedoeling dat ik elk uur iets van popmuziek draai. Iets met een beat. Dat is vanuit de gedachte dat de scheidslijn tussen muziekgenres helemaal niet zo hard hoeft te zijn. Maar vooral om jongeren en mensen met een niet-klassieke achtergrond te verleiden om naar deze zender te luisteren.’ 

Berkhout steunt dat missionaire streven; ‘ik wil iedereen bekeren tot het klassieke kamp. Ik leef als een evangelist. Ik wil alles toegankelijk, begrijpelijk maken, demystificeren - maar popmuziek draaien, daar ligt voor mij de grens.’ Dus, wat de sancties ook zijn: onder het gestamp van Vengaboys besloot Berkhout voortaan te refuseren. 

Dit was een historisch, veelbetekenend moment op een van de NPO-netten. Het demonstreerde de kracht en vitaliteit van een grensoverschrijdende Europese culturele traditie: Poisson d’avril, alias April Fool’s Day. Humor, met instrumenten zoals de Practical Joke, is ons mensen gegeven om door uitvergroting van werkelijkheden het groteske en absurde te ontmaskeren van wat serieus gaande is en in ernst wordt bet..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In psychisch ziek Nederland moet het leven een feestje zijn (maar dat is het lang niet altijd)

Dat het leven vaak helemaal niet maakbaar is en veel tegenslag kent: daar moet het in de strijd voor een betere mentale gezondheid in Nederland veel vaker over gaan.

Afbeelding

Om milieunormen te stellen heb je een machtige markt nodig

Om de spilzieke verpakkingsgewoonten van multinationals te veranderen, heb je de macht nodig van een grote markt: de Europese Unie. Ons eigen land is bepaald geen voortrekker op het gebied van verpakkingsbesparing.

Afbeelding

Saoedi-Arabië als gastland van het WK in 2030 lijkt te bizar voor woorden, maar de deur staat open

In 2023 wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Als Gianni Infantino zijn functie behoudt, staat de deur open voor een nog veel problematischer land dan Qatar. De KNVB zou vierkant tegen zijn herverkiezing moeten zijn.

Afbeelding

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

De protesten in China laten zien dat onder een jonge generatie wel degelijk de roep naar meer vrijheid en democratie bestaat. Maar het regime van Xi Jinping weet weinig andere antwoorden dan nog meer repressie.

Afbeelding

De volgende revolutie in de consumptiemaatschappij: winkelen zonder de straat op te gaan

De nieuwste revolutie in de consumptiemaatschappij kwam door corona in een hoogste versnelling. De magazijnwerkers en pakketbezorgers die dit mogelijk maken verdienen meer aandacht en beloning.

Afbeelding

De beste rem op migratie is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.

Afbeelding

Staphorst en de Randstad: één land, één grondwet

Iedere poging om het ouderwetse volksgericht op de toegangsweg naar Staphorst te verklaren, maakt een karikatuur van dat dorp en pompt valse tegenstellingen op tussen stad en platteland.