1 december 2021 om 03:21
Afbeelding

Het lijden van de een mag nooit worden weggestreept tegen dat van de ander

Het is een kil begrip: ‘ziekenhuisbezetting’. Het ontmenselijkt de werkelijkheid van bedden vol zieke, steeds ziekere en ook stervende coronapatiënten, van uitgeput personeel, maar ook van mensen die beter worden, van verpleegkundigen en artsen die met liefde en vakkundigheid hun werk doen, én van mensen die thuis langer wachten op een behandeling.

Met elke dag een bericht over de aantallen coronapatiënten die worden opgenomen in de ziekenhuizen (dinsdag: 386), raken de patiënten van wie de operatie wéér wordt uitgesteld, al snel buiten beeld. Zou het geen goed idee zijn om ook dagelijks te melden hoeveel operaties er zijn afgebeld? Niet om iemand de schuld te geven. Maar wel om te laten zien dat de coronacrisis een veel bredere zorgcrisis is geworden. Met ook vele duizenden patiënten die uitzien naar een nieuwe knie of heup, of die – nu nog langer – opzien tegen noodzakelijke hartoperaties en transplantaties.

Uitgestelde zorg is niet ‘slechts’ een kwestie van een paar weken of maanden langer wachten. Bij elkaar opgeteld gaan er in onze samenleving veel gezonde levensjaren verloren. He..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Overal waar de gelegenheid zich voordoet en de gordijnen dicht zijn, komt misbruik voor

De nieuwe verhalen uit het De Glind zetten de schijnwerper weer op risicofactoren die blijven: een gesloten milieu, een gebrek aan verantwoording, de doofpotreflex en vooral de neiging slachtoffers niet te geloven, schrijft Wim Houtman.

Afbeelding

‘Landelijk gebied’ is in dit land nooit écht ver van Den Haag, toch ervaren mensen een kloof

Behalve over de stikstofcrisis, had Johan Remkes het ook over de groeiende culturele afstand tussen stad en platteland. En hij demonstreerde - eigenlijk heel simpel - waarmee je die kloof kunt overbruggen.

Afbeelding

Vrijwillig of gedwongen: de hete aardappel ligt nu op het bordje van het kabinet

De gesprekken die hij leidde tussen boeren en kabinet, hadden iets van een wespennest. Maar hij is er redelijk ongeschonden uitgekomen, glimlachte Johan Remkes. Toch agendeert hij een netelige kwestie: de uitkoop van ‘piekbelasters’.

Afbeelding

Brazilië moet kiezen uit verrassend tegenstrijdige kandidaten

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië was verrassend. Van de elf kandidaten sprongen er twee uit: Jair Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva. Een tweede ronde is nodig, die op 30 oktober plaatsvindt.

Afbeelding

Over de prioriteiten en de nalatenschap van een Kamervoorzitter

De Kamer heeft een voorzitter om debatten in goede banen leiden. Voor het managen van de medewerkers is er een ambtelijke top. Die zichtbare en onzichtbare verantwoordelijkheden moeten strikt gescheiden worden, schrijft Sjirk Kuijper.

Afbeelding

Moeten we Russische dienstweigeraars asiel geven? Er is wat voor en tegen te zeggen

Hoe maak je onderscheid tussen deserteurs, gewone vluchtelingen uit Rusland en infiltranten die hoogstwaarschijnlijk vanuit het Kremlin op pad worden gestuurd?

Afbeelding

Legaal online gokken zou veiliger zijn? Totale onzin, blijkt een jaar nadat online gokken legaal werd

Je kunt van casino’s heel veel zeggen, maar níet dat ze het welzijn van de mens op het oog hebben. De nieuwste cijfers over online gokken zijn dan ook precies wat je van die cijfers zou verwachten: enorm zorgwekkend, schrijft Nico de Fijter.

Afbeelding

Je M of V wijzigen moet inderdaad geen modegril worden

Gemakkelijker je geslacht wijzigen bij de burgerlijke stand leidt tot een heftig debat over transgenders. VVD en CDA bepleiten nu een gesprek over de consequenties van zo’n wijziging. Een goed idee?

Afbeelding

De ‘referenda’ in Oost-Oekraïne zijn een misdadige en gevaarlijke schijnvertoning

De ‘referenda’ in bezet Oekraïne over aansluiting bij Rusland waren niet alleen maar een illegale schijnvertoning die bedoeld is voor een illegale annexatie, ze zijn vooral ook misdadig en gevaarlijk.