26 november 2021 om 03:21
Afbeelding

De Duitse coalitie betekent financieel-economisch een kleine verandering, maar sociaal-ethisch een revolutie

Het grote compromis, zo kan het programma van de voorgestelde ‘stoplichtcoalitie’ in Duitsland wel worden genoemd. Op zich is die coalitie een revolutie. Niet eerder was er een regering van de sociaaldemocraten (SPD), de liberalen (FDP) en de Groenen samen.

Maar hun programma, ‘Waag meer vooruitgang’, wordt in veel commentaren in en buiten Duitsland betitelt als ‘verandering met een kleine v’. De aankomend bondskanselier Olaf Scholz geldt als het voorbeeld daarvan. In zijn hele presentatie probeerde hij vooral een imitatie te zijn van de verbindende Angela Merkel, economisch even degelijk maar sociaal wat progressiever. ‘Als hij een vrouw was geweest, had hij een mantelpak gedragen’, meent bijvoorbeeld The New York Times. Duitsland zal onder zijn leiding een even betrouwbare en stabiele partner zijn in Europa en de wereld als het tijdens Merkels regering was.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Landelijk gebied’ is in dit land nooit écht ver van Den Haag, toch ervaren mensen een kloof

Behalve over de stikstofcrisis, had Johan Remkes het ook over de groeiende culturele afstand tussen stad en platteland. En hij demonstreerde - eigenlijk heel simpel - waarmee je die kloof kunt overbruggen.

Afbeelding

Vrijwillig of gedwongen: de hete aardappel ligt nu op het bordje van het kabinet

De gesprekken die hij leidde tussen boeren en kabinet, hadden iets van een wespennest. Maar hij is er redelijk ongeschonden uitgekomen, glimlachte Johan Remkes. Toch agendeert hij een netelige kwestie: de uitkoop van ‘piekbelasters’.

Afbeelding

Brazilië moet kiezen uit verrassend tegenstrijdige kandidaten

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië was verrassend. Van de elf kandidaten sprongen er twee uit: Jair Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva. Een tweede ronde is nodig, die op 30 oktober plaatsvindt.

Afbeelding

Over de prioriteiten en de nalatenschap van een Kamervoorzitter

De Kamer heeft een voorzitter om debatten in goede banen leiden. Voor het managen van de medewerkers is er een ambtelijke top. Die zichtbare en onzichtbare verantwoordelijkheden moeten strikt gescheiden worden, schrijft Sjirk Kuijper.

Afbeelding

Moeten we Russische dienstweigeraars asiel geven? Er is wat voor en tegen te zeggen

Hoe maak je onderscheid tussen deserteurs, gewone vluchtelingen uit Rusland en infiltranten die hoogstwaarschijnlijk vanuit het Kremlin op pad worden gestuurd?

Afbeelding

Legaal online gokken zou veiliger zijn? Totale onzin, blijkt een jaar nadat online gokken legaal werd

Je kunt van casino’s heel veel zeggen, maar níet dat ze het welzijn van de mens op het oog hebben. De nieuwste cijfers over online gokken zijn dan ook precies wat je van die cijfers zou verwachten: enorm zorgwekkend, schrijft Nico de Fijter.

Afbeelding

Je M of V wijzigen moet inderdaad geen modegril worden

Gemakkelijker je geslacht wijzigen bij de burgerlijke stand leidt tot een heftig debat over transgenders. VVD en CDA bepleiten nu een gesprek over de consequenties van zo’n wijziging. Een goed idee?

Afbeelding

De ‘referenda’ in Oost-Oekraïne zijn een misdadige en gevaarlijke schijnvertoning

De ‘referenda’ in bezet Oekraïne over aansluiting bij Rusland waren niet alleen maar een illegale schijnvertoning die bedoeld is voor een illegale annexatie, ze zijn vooral ook misdadig en gevaarlijk.

Afbeelding

De prijs van een treinreis moet slimmer en concurrerender

Over ruim 900 kilometer stond het dinsdagochtend vast. Veel reizigers staan liever alleen in hun automobiele cocon in de file, dan schouder aan schouder in een volle bus of trein. Er ligt een opgave voor de overheid.