14 mei 2021 om 03:00
Afbeelding
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Deze scheiding van tafel en bed tussen Forum voor Democratie en ‘kameraad Haga’ bereikt de minachting voor kiezers

Een scheuring zonder inhoudelijk geschil: ‘in goede harmonie’ (Wybren van Haga), met ‘warme gevoelens’ (zegt de restfractie van FVD). De beide kampen voeren een identiek programma in het vaandel; alleen hun performance zal verschillen. Het ene provocerend en astrant als altijd: een uitstalling van racisme en antisemitisme, seksisme en valse nostalgie, verkocht als taboedoorbrekende grappen en studentikoze grollen. Het andere kamp met dezelfde inhoud, gesluierd in iets correcter gedrag en middelbare maniertjes.

Twee maanden na de verkiezingen – en het is niet eens de eerste mutatie in deze prille Kamerperiode. D66 stuitte al na twee weken op een slordige fout in de selectie; Sidney Smeets werd ijlings gewisseld. En 50Plus moest na zeven weken met lede ogen toezien hoe Liane den Haan de firma (een luxe zetel en 117.000 euro per jaar) op haar eigen naam overzette.

We zijn wat gewend aan het Binnenhof: afsplitsingen uit onenigheid over koers en beleid, politici die wegens integriteitskwesties worden geroyeerd, Kamerleden die de partijdiscipline niet meer trekken en de eer aan zichzelf houden. Maar met deze scheiding van tafel en bed tussen Forum voor Democratie en ‘kameraad Haga’ bereikt de minachting voor kiezers, landsbelang en verantwoordelijkheid een nieuw dieptepunt. Politiek bestaat om meningsverschillen te overbruggen, om belangen af te wegen en bij elkaar te brengen, om met behoud van gevoelen en overtuiging de samenleving te dienen en daarvoor desnoods smaad te trotseren, persoonlijke pijn weg te slikken, over eigen schaduwen heen te springen. Maar de bende van acht die nu twee appartementen in het Kamergebouw bezet, verkiest vrije expressie en particuliere geldingsdrang boven de democratische verplichtingen die men is aangegaan.

Is dit kiezersbedrog? 523.083 kiezers hebben vooral zichzelf bedrogen als ze werkelijk meenden dat deze club met vereende ijver zijn parlementaire taak zou opvatten. De speelstijl van Thierry Baudet (’ik ben een high risk player‘), Freek Jansen en kompanen was genoegzaam bekend, toen FVD-bestuurslid Olaf Ephraim in december een ‘ledenraadpleging’ organiseerde om de afgetreden lijsttrekker weer op het schild te heffen. Terwijl Theo Hiddema verward de fractie verliet, koos Van Haga als een van de weinige kandidaten partij voor Baudet; hij werd ervoor beloond met promotie van de achtste naar de tweede positie op de lijst. Ephraim, Van Haga en Hans Smolders gehoorzaamden ‘de kapitein van het schip’ totdat ze zeker waren van een zetel. Nu distantiëren ze zich van diens ‘ramkoers’ en strijken ze een luxe reddingssloep. Ordinaire, laffe muiterij is dat in hun eigen jongensboekentaal.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brazilië moet kiezen uit verrassend tegenstrijdige kandidaten

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië was verrassend. Van de elf kandidaten sprongen er twee uit: Jair Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva. Een tweede ronde is nodig, die op 30 oktober plaatsvindt.

Afbeelding

Over de prioriteiten en de nalatenschap van een Kamervoorzitter

De Kamer heeft een voorzitter om debatten in goede banen leiden. Voor het managen van de medewerkers is er een ambtelijke top. Die zichtbare en onzichtbare verantwoordelijkheden moeten strikt gescheiden worden, schrijft Sjirk Kuijper.

Afbeelding

Moeten we Russische dienstweigeraars asiel geven? Er is wat voor en tegen te zeggen

Hoe maak je onderscheid tussen deserteurs, gewone vluchtelingen uit Rusland en infiltranten die hoogstwaarschijnlijk vanuit het Kremlin op pad worden gestuurd?

Afbeelding

Legaal online gokken zou veiliger zijn? Totale onzin, blijkt een jaar nadat online gokken legaal werd

Je kunt van casino’s heel veel zeggen, maar níet dat ze het welzijn van de mens op het oog hebben. De nieuwste cijfers over online gokken zijn dan ook precies wat je van die cijfers zou verwachten: enorm zorgwekkend, schrijft Nico de Fijter.

Afbeelding

Je M of V wijzigen moet inderdaad geen modegril worden

Gemakkelijker je geslacht wijzigen bij de burgerlijke stand leidt tot een heftig debat over transgenders. VVD en CDA bepleiten nu een gesprek over de consequenties van zo’n wijziging. Een goed idee?

Afbeelding

De ‘referenda’ in Oost-Oekraïne zijn een misdadige en gevaarlijke schijnvertoning

De ‘referenda’ in bezet Oekraïne over aansluiting bij Rusland waren niet alleen maar een illegale schijnvertoning die bedoeld is voor een illegale annexatie, ze zijn vooral ook misdadig en gevaarlijk.

Afbeelding

De prijs van een treinreis moet slimmer en concurrerender

Over ruim 900 kilometer stond het dinsdagochtend vast. Veel reizigers staan liever alleen in hun automobiele cocon in de file, dan schouder aan schouder in een volle bus of trein. Er ligt een opgave voor de overheid.

Afbeelding

Er is alle reden om bezorgd te zijn over de winst van Giorgia Meloni

‘Nu moeten we bewijzen wat we waard zijn’, zei de nieuwe Italiaanse premier Giorgia Meloni zondagavond, toen haar overwinning duidelijk werd. Hoe? Dat raakt de Europese Unie direct. En dus ook Nederland.

Afbeelding

Migratie is niet de enige onbesproken oorzaak van de woningschaarste

Bevolkingsgroei is volgens minister Hugo de Jonge een onbesproken probleem waar niet tegenop te bouwen valt. Dat heeft een reden. En: er zijn meer oorzaken van woningnood waarover geen fatsoenlijk gesprek mogelijk lijkt, schrijft Sjirk Kuijper.