19 februari 2021 om 03:00
Afbeelding
Luister naar

Laten mensen hun keuze in ieder geval baseren op de juiste informatie

Worden geaborteerde foetussen gebruikt voor het maken van vaccins? Die vraag speelt op nu ook voor coronavaccins gebruik is gemaakt van ‘menselijke cellijnen’. Een ervan komt van een foetus die in 1973 om onbekende redenen niet kon uitgroeien. De andere is in 1995 ontwikkeld uit een geaborteerde foetus. Dat klinkt luguberder dan het is. Vaccins zelf bevatten geen menselijke cellen. Wat is dan wel de rol van die twee foetussen? Door cellen steeds te laten delen ontstaan in het laboratorium soort kweekvijvertjes, waarin virussen zich kunnen vermenigvuldigen. Die virusdeeltjes zijn nodig om vaccins te maken. De gebruikte cellijnen zijn zo sterk doorgekweekt dat ze nauwelijks meer zijn te herleiden tot de oorspronkelijke foetus. Ook ethici met uitgesproken prolife-standpunten – zowel protestantse als rooms-katholieke – vinden het daarom te ver gaan om vaccins af te wijzen vanwege de oorsprong van het kweekmateriaal.

Toch is het voorstelbaar dat voor sommigen het gebruik van de foetale cellen in het verleden een drempel opwerpt om zich te laten vaccineren. Het speelt bijvoorbeeld ook bij de inenting tegen bof, mazelen en rodehond. Laten mensen hun keuze in ieder geval baseren op de juiste informatie. Er komen geen nieuwe abortussen meer te pas aan de ontwikkeling van vaccins. ChristenUnie en SGP vroegen aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid of mensen mogen kiezen welke prik ze krijgen tegen corona. Het ene vaccin maakt namelijk meer gebruik van menselijke cellijnen dan het andere. Pfizer en Moderna hebben het alleen in de testfase gebruikt, AstraZeneca en Janssen gebruiken het ook bij de productie. De minister was duidelijk: een individuele keuze is nu geen optie.

Gewetensbezwaarden moeten zich ook afvragen of keuzevrijheid goed is, nu er minder vaccins zijn dan potentiële ontvangers. Als ze zelf de prik krijgen waar ze géén moeite mee hebben, gaat die problematische prik naar een ander. Dat is zoiets als op zondag een ander de boodschappen voor je laten doen.

Als bevolking staan we voor de vraag hoe we het coronavirus kunnen indammen en kwetsbare mensen beschermen. Het is daarom terecht dat de overheid een effectieve vaccinatiecampagne verkiest boven keuzevrijheid. En Nederland kent geen vaccinatiedwang. Wie echt moeite heeft met een vaccin, hoeft niet te kiezen voor inenting. Die gewetenskeuze heeft dan wel een prijs: een grotere kans op besmetting met het virus en misschien voorlopig minder bewegingsvrijheid. Als een groot deel van de Nederlanders is ingeënt, zal het vaccin minder schaars worden. Keuzevrijheid zal dan wellicht alsnog een optie zijn.

Aaldert van Soest

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brazilië moet kiezen uit verrassend tegenstrijdige kandidaten

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië was verrassend. Van de elf kandidaten sprongen er twee uit: Jair Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva. Een tweede ronde is nodig, die op 30 oktober plaatsvindt.

Afbeelding

Over de prioriteiten en de nalatenschap van een Kamervoorzitter

De Kamer heeft een voorzitter om debatten in goede banen leiden. Voor het managen van de medewerkers is er een ambtelijke top. Die zichtbare en onzichtbare verantwoordelijkheden moeten strikt gescheiden worden, schrijft Sjirk Kuijper.

Afbeelding

Moeten we Russische dienstweigeraars asiel geven? Er is wat voor en tegen te zeggen

Hoe maak je onderscheid tussen deserteurs, gewone vluchtelingen uit Rusland en infiltranten die hoogstwaarschijnlijk vanuit het Kremlin op pad worden gestuurd?

Afbeelding

Legaal online gokken zou veiliger zijn? Totale onzin, blijkt een jaar nadat online gokken legaal werd

Je kunt van casino’s heel veel zeggen, maar níet dat ze het welzijn van de mens op het oog hebben. De nieuwste cijfers over online gokken zijn dan ook precies wat je van die cijfers zou verwachten: enorm zorgwekkend, schrijft Nico de Fijter.

Afbeelding

Je M of V wijzigen moet inderdaad geen modegril worden

Gemakkelijker je geslacht wijzigen bij de burgerlijke stand leidt tot een heftig debat over transgenders. VVD en CDA bepleiten nu een gesprek over de consequenties van zo’n wijziging. Een goed idee?

Afbeelding

De ‘referenda’ in Oost-Oekraïne zijn een misdadige en gevaarlijke schijnvertoning

De ‘referenda’ in bezet Oekraïne over aansluiting bij Rusland waren niet alleen maar een illegale schijnvertoning die bedoeld is voor een illegale annexatie, ze zijn vooral ook misdadig en gevaarlijk.

Afbeelding

De prijs van een treinreis moet slimmer en concurrerender

Over ruim 900 kilometer stond het dinsdagochtend vast. Veel reizigers staan liever alleen in hun automobiele cocon in de file, dan schouder aan schouder in een volle bus of trein. Er ligt een opgave voor de overheid.

Afbeelding

Er is alle reden om bezorgd te zijn over de winst van Giorgia Meloni

‘Nu moeten we bewijzen wat we waard zijn’, zei de nieuwe Italiaanse premier Giorgia Meloni zondagavond, toen haar overwinning duidelijk werd. Hoe? Dat raakt de Europese Unie direct. En dus ook Nederland.

Afbeelding

Migratie is niet de enige onbesproken oorzaak van de woningschaarste

Bevolkingsgroei is volgens minister Hugo de Jonge een onbesproken probleem waar niet tegenop te bouwen valt. Dat heeft een reden. En: er zijn meer oorzaken van woningnood waarover geen fatsoenlijk gesprek mogelijk lijkt, schrijft Sjirk Kuijper.