16 februari 2021 om 03:01
Afbeelding
Commentaar
Wim Houtman
Luister naar

Het kabinet komt met coaches en hulplijnen. Maar jongeren zouden meer gebaat zijn bij wat ruimere regels

Dagelijks meldt het RIVM de nieuwe aantallen: de positieve tests op COVID-19, de sterfgevallen, de ziekenhuisopnamen en de ic-bezetting. Dat is het netto gezondheidsverlies. Daarop zijn de beperkende maatregelen afgestemd: voorkomen dat de zorg overbelast raakt. Maar corona richt meer schade aan, ook gezondheidsschade. Door het uitstel van andere medische behandelingen allereerst. Daarnaast: angst, eenzaamheid, huiselijk geweld, leer- en ontwikkelingsachterstanden, slaapproblemen, slechte eet- en drinkgewoonten, gameverslaving, depressiviteit.

Het kabinet heeft ook deze signalen – onder de radar – opgevangen en komt met geld over de brug: veertig miljoen voor jongeren, honderd miljoen voor extra begeleiding van eenzamen en andere kwetsbaren, zestig miljoen voor het stimuleren van een gezondere leefstijl. Er werd gesproken van een ‘welzijnscrisis’.

Zou het helpen? Vooral de maatregelen voor jongeren maken een nogal bedachte indruk, door de generatie boven hen. Er komen mogelijkheden voor ontmoeting in bibliotheken (daar moet je stil zijn) en buurthuizen (wat gebeurt daar ooit?) en er komen coaches en buddy’s, hulplijnen en chats. Dat laatste kan belangrijk zijn: als jongeren hulp willen vragen, of als hun omgeving ziet dat er hulp nodig is, dat die dan toegankelijk is met lage drempels.

Maar meer dan met een hulpaanbod, zouden jongeren gebaat zijn bij wat ruimere regels. Een groepje bestuurders en deskundigen onder aanvoering van Femke Halsema vroeg vorige week om sneltesten voor jongeren; met bewijs van een negatieve test kunnen ze dan hun gewone (samen)leven weer oppakken. Maar dat geldt dan ook maar voor 24 of 48 uur. Wel beginnen de regels voor buitensporten (hooguit twee-aan-twee) te knellen. Dat kan, bijvoorbeeld tot 25 jaar, best worden toegestaan. En als examenklassers naar school kunnen, kan dat ook niet groepsgewijs op het mbo, hbo en de universiteiten? Het hoeft ook niet vanzelfsprekend te zijn dat de jongeren als allerlaatsten ingeënt worden. Ze mogen als ‘kwetsbare groep‘ gelden én als risicogroep voor verspreiding van het virus.

Maar de coronacrisis geeft veel narigheid waaraan de overheid maar heel beperkt iets kan doen. De crisis vraagt om iets wat op zichzelf ook bij de leeftijd van jongeren hoort: optimisme en vechtlust. En om een sociale omgeving waarin ze gehoord en gezien worden. Daarom is het een mooie oproep van Youth for Christ aan de kerken, of die in deze tijd naar de jeugd willen omkijken. Misschien kunnen ze een voorbeeld zijn van wat vooral nodig is om door deze crisis heen te komen: geduld en vertrouwen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brazilië moet kiezen uit verrassend tegenstrijdige kandidaten

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië was verrassend. Van de elf kandidaten sprongen er twee uit: Jair Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva. Een tweede ronde is nodig, die op 30 oktober plaatsvindt.

Afbeelding

Over de prioriteiten en de nalatenschap van een Kamervoorzitter

De Kamer heeft een voorzitter om debatten in goede banen leiden. Voor het managen van de medewerkers is er een ambtelijke top. Die zichtbare en onzichtbare verantwoordelijkheden moeten strikt gescheiden worden, schrijft Sjirk Kuijper.

Afbeelding

Moeten we Russische dienstweigeraars asiel geven? Er is wat voor en tegen te zeggen

Hoe maak je onderscheid tussen deserteurs, gewone vluchtelingen uit Rusland en infiltranten die hoogstwaarschijnlijk vanuit het Kremlin op pad worden gestuurd?

Afbeelding

Legaal online gokken zou veiliger zijn? Totale onzin, blijkt een jaar nadat online gokken legaal werd

Je kunt van casino’s heel veel zeggen, maar níet dat ze het welzijn van de mens op het oog hebben. De nieuwste cijfers over online gokken zijn dan ook precies wat je van die cijfers zou verwachten: enorm zorgwekkend, schrijft Nico de Fijter.

Afbeelding

Je M of V wijzigen moet inderdaad geen modegril worden

Gemakkelijker je geslacht wijzigen bij de burgerlijke stand leidt tot een heftig debat over transgenders. VVD en CDA bepleiten nu een gesprek over de consequenties van zo’n wijziging. Een goed idee?

Afbeelding

De ‘referenda’ in Oost-Oekraïne zijn een misdadige en gevaarlijke schijnvertoning

De ‘referenda’ in bezet Oekraïne over aansluiting bij Rusland waren niet alleen maar een illegale schijnvertoning die bedoeld is voor een illegale annexatie, ze zijn vooral ook misdadig en gevaarlijk.

Afbeelding

De prijs van een treinreis moet slimmer en concurrerender

Over ruim 900 kilometer stond het dinsdagochtend vast. Veel reizigers staan liever alleen in hun automobiele cocon in de file, dan schouder aan schouder in een volle bus of trein. Er ligt een opgave voor de overheid.

Afbeelding

Er is alle reden om bezorgd te zijn over de winst van Giorgia Meloni

‘Nu moeten we bewijzen wat we waard zijn’, zei de nieuwe Italiaanse premier Giorgia Meloni zondagavond, toen haar overwinning duidelijk werd. Hoe? Dat raakt de Europese Unie direct. En dus ook Nederland.

Afbeelding

Migratie is niet de enige onbesproken oorzaak van de woningschaarste

Bevolkingsgroei is volgens minister Hugo de Jonge een onbesproken probleem waar niet tegenop te bouwen valt. Dat heeft een reden. En: er zijn meer oorzaken van woningnood waarover geen fatsoenlijk gesprek mogelijk lijkt, schrijft Sjirk Kuijper.