15 februari 2021 om 03:01
Afbeelding
Luister naar

Een ‘gedisciplineerde democratie’ in Myanmar om een gedwongen pensioen voor de opperbevelhebber te vermijden

Even klonk het hoopvol: de militairen in Myanmar (Birma) lieten eind vorige week maar liefst 23.000 gevangenen vrij. Maar wie meent dat dit een versoepeling zou zijn, afgedwongen door de protesten van honderdduizenden burgers tegen de militaire staatsgreep, komt bedrogen uit. De amnestie geldt alleen voor vergrijpen die zijn gepleegd vóór zondag 31 januari 2021. De maandag erop, 1 februari, grepen de militairen de macht. Ze geven geen duimbreed toe, integendeel. In een toespraak, zaterdag, hield de militaire leider van Myanmar, generaal Min Aung Hlaing, stug vast aan de fabel van grootschalige verkiezingsfraude door de partij van Aung San Suu Kyi en de noodzaak van een ‘gedisciplineerde democratie’. Dat is heel wat anders dan een vrije democratie. Dat is een land waar de militairen het voor het zeggen hebben en een burgerregering als een bruikbare façade beslissingen van lagere orde mag nemen.

De amnestie heeft twee redenen. De eerste is dat in de volle en slecht uitgeruste gevangenissen de kans op uitbraken van corona hoog was, stelt Amnesty International. In die zin is de vrijlating dus goed nieuws. Maar de vrijlating is ook een manier om de aandacht af te leiden van de honderden arrestaties die inmiddels al zijn verricht en het gebruik van veel geweld tegen de demonstranten. En er is mogelijk nog een derde, cynische reden, stelt de hulporganisatie voor politieke gevangenen, AAPP: de amnestie diende ‘om ruimte vrij te maken voor politieke gevangenen’.

Die vrees is terecht. Human Rights Watch meldde zaterdag dat de militaire junta weer teruggrijpt op de oude tactieken van gerichte arrestaties en willekeurige gevangenisstraf om wijdverspreide angst te zaaien.

Dat weten de demonstranten ook. En ondanks de arrestaties en het geweld buigen ze al ruim een week lang niet. Ze weten ook de reden van de staatsgreep: de angst van generaal Min voor het verplichte pensioen dat hem in juli wachtte. Beroofd van zijn macht zou hem dat kwetsbaar maken, ook voor vervolging door het Internationale Strafhof. Daar liggen aanklachten tegen Myanmar wegens etnisch geweld tegen met name de Rohingya.

De internationale reactie zou daarom moeten bestaan uit gerichte sancties tegen de leden van het militair regime, generaal Min voorop, klinkt nu binnen de VN. Omdat China en Rusland echte actie blokkeren, ligt de uitdaging daartoe bij democratische landen, ook in Azië. De boodschap van hun acties moet even duidelijk zijn als de massale protesten: de toekomst van het Myanmarese volk mag niet worden bepaald door de militairen en hun leider.

Jan van Benthem

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Landelijk gebied’ is in dit land nooit écht ver van Den Haag, toch ervaren mensen een kloof

Behalve over de stikstofcrisis, had Johan Remkes het ook over de groeiende culturele afstand tussen stad en platteland. En hij demonstreerde - eigenlijk heel simpel - waarmee je die kloof kunt overbruggen.

Afbeelding

Vrijwillig of gedwongen: de hete aardappel ligt nu op het bordje van het kabinet

De gesprekken die hij leidde tussen boeren en kabinet, hadden iets van een wespennest. Maar hij is er redelijk ongeschonden uitgekomen, glimlachte Johan Remkes. Toch agendeert hij een netelige kwestie: de uitkoop van ‘piekbelasters’.

Afbeelding

Brazilië moet kiezen uit verrassend tegenstrijdige kandidaten

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië was verrassend. Van de elf kandidaten sprongen er twee uit: Jair Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva. Een tweede ronde is nodig, die op 30 oktober plaatsvindt.

Afbeelding

Over de prioriteiten en de nalatenschap van een Kamervoorzitter

De Kamer heeft een voorzitter om debatten in goede banen leiden. Voor het managen van de medewerkers is er een ambtelijke top. Die zichtbare en onzichtbare verantwoordelijkheden moeten strikt gescheiden worden, schrijft Sjirk Kuijper.

Afbeelding

Moeten we Russische dienstweigeraars asiel geven? Er is wat voor en tegen te zeggen

Hoe maak je onderscheid tussen deserteurs, gewone vluchtelingen uit Rusland en infiltranten die hoogstwaarschijnlijk vanuit het Kremlin op pad worden gestuurd?

Afbeelding

Legaal online gokken zou veiliger zijn? Totale onzin, blijkt een jaar nadat online gokken legaal werd

Je kunt van casino’s heel veel zeggen, maar níet dat ze het welzijn van de mens op het oog hebben. De nieuwste cijfers over online gokken zijn dan ook precies wat je van die cijfers zou verwachten: enorm zorgwekkend, schrijft Nico de Fijter.

Afbeelding

Je M of V wijzigen moet inderdaad geen modegril worden

Gemakkelijker je geslacht wijzigen bij de burgerlijke stand leidt tot een heftig debat over transgenders. VVD en CDA bepleiten nu een gesprek over de consequenties van zo’n wijziging. Een goed idee?

Afbeelding

De ‘referenda’ in Oost-Oekraïne zijn een misdadige en gevaarlijke schijnvertoning

De ‘referenda’ in bezet Oekraïne over aansluiting bij Rusland waren niet alleen maar een illegale schijnvertoning die bedoeld is voor een illegale annexatie, ze zijn vooral ook misdadig en gevaarlijk.

Afbeelding

De prijs van een treinreis moet slimmer en concurrerender

Over ruim 900 kilometer stond het dinsdagochtend vast. Veel reizigers staan liever alleen in hun automobiele cocon in de file, dan schouder aan schouder in een volle bus of trein. Er ligt een opgave voor de overheid.