*

aangepast op 9 februari 2021 om 06:57

Richtlijnen voor winterpret - als je van je draagvlak voor de coronamaatregelen af wilt, moet je zo beginnen
Commentaar

Richtlijnen voor winterpret - als je van je draagvlak voor de coronamaatregelen af wilt, moet je zo beginnen

Dagen van tevoren was de opwinding al in het land. Sneeuw op komst! Er kon zaterdag en zondag wel twintig tot dertig centimeter vallen of nog meer. De oostenwind, kracht zeven, maakte er stuifsneeuw van, die voor hoge sneeuwduinen kon zorgen. Later werd het: vanaf zaterdagavond. Uiteindelijk viel de meeste sneeuw pas in de nacht naar zondag. Daarbij deed een ijskoude wind de adem bevriezen. Je kon maar beter binnen blijven. En daar begon de onduidelijkheid.

Maandag zouden de scholen na bijna twee maanden weer beginnen. Maar de twijfel sloeg toe: was dat verantwoord? Het KNMI gaf voor zondag ‘code rood’ af en voor maandagochtend ‘code oranje’. Dat zijn de kleuren van een verkeerslicht. Het klinkt als: blijf binnen, ga niet de weg op. Maar daar gaat het KNMI niet over. Die kleurcodes zeggen alleen iets over de weersverschijnselen die voor gevaar of overlast kunnen zorgen. Ze geven schijnduidelijkheid. Het is Rijkswaterstaat die adviezen geeft zoals voor maandagochtend: ‘Ga niet de weg op.’ Altijd met de toevoeging: ‘... als het niet hoeft’. Wie maakt dat uit? Een leerkracht, die al wekenlang online heeft lesgegeven, móét die de eerste maandagmorgen daarna de deur uit? Maar de meeste automobilisten zijn best in staat in een witte wereld hun rijgedrag aan te passen (Rijkswaterstaat zegt het op zijn website nog even voor): ‘langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen’. Er was dus ook bij ‘code oranje’ niet zoveel reden om de scholen nog dicht te houden. En zelfs bij ‘rood’ niet voor dominees om een preekbeurt af te zeggen - als die in verband met de coronacrisis al niet vanuit huis had gekund.

En dan de richtlijnen voor winterpret, een hele webpagina vol. Sneeuwballen gooien mag met het eigen huishouden; schaatsen mag met een vriend of vriendin, dus in een groepje van twee mensen. Is er geen ambtenaar of minister die dan eens even ingrijpt, en het verschil uitlegt tussen een verstandig gezondheidsadvies en potsierlijk doordraven? Als je van je draagvlak voor de coronamaatregelen af wilt, moet je zo beginnen. Een herinnering aan de algemeen geldende regels voor afstand en drukte had volstaan.

Intussen genieten kinderen, ouders en anderen van de witte magie. Midden in de winternacht ging de hemel open; het is de Schepper die uit zijn voorraadkamers de aarde met een mantel van liefde bedekt. Daar gaan ogen en wangen van stralen, over alles wat mooi en lelijk is komt een feeërieke sluier, de wereld is er stil van. En met zo veel wit kan het niet meer donker worden: de nacht licht als de dag. De takken buigen onder zijn genade, er ligt overal hoop.

Commentaar

meer ‘Commentaar’