17 november 2020 om 03:00
Afbeelding
Commentaar
Frans Tijssen
Luister naar

De zorg voor burgers geeft veel kopzorgen

Laten we beginnen met het noemen van wat wel goed gaat. Dat er een Sociaal en Cultureel Planbureau is dat met uitstekende rapporten komt. Maandag lag er weer zo een: over de zorg die via gemeenten loopt. Een goede analyse van wat er misging, maar ook voorzien van bruikbare oplossingen. En ja, er zijn gelukkig ambtenaren en hulpverleners die geweldig goed werk doen, omdat ze zich met hart en ziel voor mensen inzetten, ondanks ingewikkelde regelgeving die gebaseerd is op wantrouwen. En er zijn Kamerleden die fantastisch speurwerk doen, zoals CDA’er Pieter Omtzigt in het geval van de toeslagenaffaire.

Maar er gaat dus ook veel mis. Niet alleen bij organen die beleid moeten uitvoeren, zoals het UWV en de Belastingdienst. Het begint bij de politiek die wetgeving maakt waar het in het SCP-rapport om gaat: de Wmo (ondersteuning van burgers in allerlei vormen), de Jeugdwet en de Participatiewet (inkomensregelingen en voorzieningen voor mensen met een beperking). Eerstverantwoordelijke is het kabinet: de machtigste partij met de meeste ambtelijke ondersteuning. Maar dan toch ook de Tweede Kamer, zonder wie geen wet tot uitvoering komt. En de gemeenten, die al te gretig hebben gezegd: geef dit maar aan ons, wij staan dichter bij de burger dus wij kunnen het veel goedkoper. Dat is een jammerlijke misrekening gebleken.

Je zou denken dat bij een kabinet met de PvdA – het was 2015 – de zorg in goede handen was. Maar de partij had in de jaren negentig haar ideologische veren afgeschud. Onder leiding van dezelfde premier Kok die ambtenaren en politiek toen op grote afstand zette. Topambtenaar Roel Bekker zei daarover vorige week tegen de Tweede Kamer: ‘het ontbreekt u simpelweg aan kennis om goed beleid te kunnen maken’. Dat wreekt zich ook bij kabinetsformaties: een dik regeerakkoord waar de betrokken fracties in no time ja op moeten zeggen. Een van de momenten waarop in de politiek wensdenken voorgaat boven goed beleid en bestuur. De Tweede Kamer is er beter in te onderzoeken wat er verkeerd is gegaan, dan meteen goede wetten en regels te maken. Met dank aan de coalitiedwang. Bij de wetgeving in 2015 is van vele kanten aan de bel getrokken. De PvdA heeft zich op sleeptouw laten nemen door de neoliberale gedachte van de zelfredzaamheid. De nationale ombudsman – net als het SCP een instelling om te koesteren – heeft keer op keer laten zien dat veel mensen het allemaal helemaal niet zo goed zelf kunnen.

Het repareren kan beginnen. Eerst maar door vereenvoudiging van regelgeving. Dat zal al hoofdbrekens genoeg kosten.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Het is nog niet te laat', zegt het IPCC, misschien voor het laatst. Nu kan de natuur zich nog aanpassen

Het jongste IPCC-rapport heeft een praktische insteek: Zo maken we de tijdbom van de klimaatverandering onschadelijk. Nu het nog kan.

Afbeelding

De dodelijke oogst van het 'vredesbezoek' van Xi aan Poetin

Pal na het vertrek van de Chinese president Xi Jinping uit Moskou bestookte Rusland woonwijken in Oekraïne. Dat is de concrete vertaling van de steun die Xi met zijn 'pro-vredesbezoek' aan de politiek van Poetin gaf.

Afbeelding

Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen

Het verzet tegen de Week van de Lentekriebels contrasteert nogal met het seksuele wangedrag waar we de laatste jaren zoveel over horen. Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen.

Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.