26 oktober 2020 om 17:00

Schuldbelijdenis van de kerk over het verleden is mooi. Maar hoe zit het in het heden?

De Protestantse Kerk belijdt schuld tijdens de Kristalnachtherdenking tegenover de Joodse gemeenschap. De kerken lieten hun stem niet horen bij het antisemitisme van voor de oorlog en waren nalatig bij het opkomen voor de bedreigde Joodse gemeenschap tijdens de Sjoa. Deze belijdenis gaat niet over individuele kerkleden of gemeenten. ‘Die hebben het over het algemeen heel goed gedaan’, zei PKN-scriba René de Reuver. Het gaat over ‘het instituut kerk’.

Dat de scriba op 8 november met deze woorden op de kansel van de Aron Schuster Synagoge gaat staan, is natuurlijk een mooie weergave van de huidige goede verhouding tussen de kerk en synagoge in ons land. Maar dat laat onverlet dat kerk en synagoge zich bij deze herdenking samen in een ingewikkelde dwangbuis wringen.

vluchtelingen

Welke rol hadden de Nederlandse kerken zichzelf in die Kristalnacht die zich in Duitsland afspeelde, moeten toedichten? In ieder geval een oproep laten uitgaan om de Joodse vluchtelingen aan de grens ons land binnen te laten. Maar dat werd nagelaten. Minister-president Colijn sloot de grens voor de Joden. Ook gaf hij opdracht aan de Kon..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Soms is het beter is om te proberen een situatie te veranderen dan erbij weg te lopen

Als we over iets bezorgd zijn, moeten we dat gevoel niet naast ons neerleggen, schrijft Thandi Soko-de Jong. ‘Voortaan wegblijven nadat je een incident hebt meegemaakt is maar een van de vele opties’.

Afbeelding

Hoe het inparkeren van de auto een levensles werd. En een taartje dat weer verknoeide

Als Rinke Verkerk alles op alles zet om haar auto op een onmogelijke plek te parkeren, beseft ze dat haar dochter op deze manier leert niet in beperkingen te denken. Maar in een mum van tijd gaat ze zelf in de fout.

Afbeelding

De H van Junior

Afbeelding

De Papoea-vlag uithangen op een grijze dag, helpt dat? Ja, toch wel

Het is nog stil en grijs in onze straat. Een goed moment om onopvallend de voordeur uit te stappen, met de vlaggenmast in de aanslag. Het is immers 1 december, dan is onze mast getooid met een van de mooiste vlaggen: de Morgenster.

Afbeelding

Als je een vibrator aan je partner cadeau geeft: ‘Zij vindt mijn cadeautjes maar niks’

Ineens lag er een cadeautje voor haar op het aanrecht. Het bleek een vibrerend eitje te zijn. Een praktisch geschenk, vond hij. Maar zij wist niet goed wat ze ermee aan moest, schrijft Feniks de la Fosse.

Afbeelding

Boetes horen er gewoon bij en hoeven de sfeer in de bibliotheek heus niet te bederven

Als de plek van een strenge oude mevrouw achter de balie heeft Roeland van Mourik de bibliotheek nooit ervaren. Het boetesysteem van bibliotheken mag daarom wat hem betreft gerust blijven bestaan.

Afbeelding

Voor ons de domheid, na ons de zondvloed: wie is verantwoordelijk voor de zorg voor de aarde?

We krijgen de wereld uit handen van eerdere generaties en bekijken wat we waardevol vinden, schrijft filosoof Govert Buijs. We hebben de morele plicht om ook onze kinderen een volhoudbare wereld aan te bieden.

Afbeelding

Het is prima om rendement te willen op vermogen, maar weten je kinderen wat ze er later mee moeten?

Natuurlijk help ik mijn klanten aan vakinhoudelijke antwoorden op financiële vragen, maar ik stel ze ook graag wedervragen om tot reflectie te komen, schrijft Gertjan Brouwer in zijn gastcolumn.

Afbeelding

De wetenschap dat God bij ons is, geeft ons het geloof in een goede afloop

Columnist John Hofwijks geniet van Oranje en van de saamhorigheid. Hij ziet ook veel biddende spelers. Waar bidden ze voor? ‘Er kan maar één land wereldkampioen worden.’