22 augustus 2020 om 04:00
Afbeelding
beeld Getty Images
Column
Luister naar

Paulien Vervoorn: ‘Hij leidt ons leven, gewoon in Nederland’

Of ik nog wegga deze zomer. ‘Af en toe een kort tripje, gewoon in Nederland.’, antwoord ik. ‘Weekendje Zeeland of zo. Niks bijzonders.’

In Zeeland zoek ik Tineke op. We zaten samen in de Gereformeerde Gemeente in Woerden. Rond mijn vijftiende besloot ik haar een brief te schrijven, omdat ik mijn twijfels en vragen wilde voorleggen aan iemand die iets ouder was dan ik – we schelen zeven jaar. Ze werd een vriendin, een soort grote zus, die mijn brieven beantwoordde met bemoedigingen en wijze raad. Ze verhuisde naar Zeeland en ons contact verwaterde. Ruim twintig jaar spraken we elkaar niet meer. Totdat ik haar spontaan weer tegenkwam. Het leek ons allebei leuk eens bij te praten.

Mijn weekendje Zeeland is een mooie aanleiding de daad bij het woord te voegen. Van tevoren vraag ik me af of we nog steeds een klik zullen hebben. We halen herinneringen op, lezen stukjes uit haar brieven die ik bij me heb, lachen om onze vroegere belevenissen en blikken terug op onze ervaringen met de kerk. Ik vertel over mijn twijfels van toen om ‘met een ingebeelde hemel naar de hel te gaan’. Tineke, nog steeds lid van de Ger. Gem., gebruikt begrippen als het kerkelijk recht en goddelijk recht om aan het avondmaal te gaan. Op de vrouw af vraag ik haar of ze zelf deelneemt. Het is even stil. Dan knikt ze.

Ze vertelt hoe preken en bijbelteksten speciaal voor haar werden. Jaren geleden kreeg ze borstkanker. Zo hoorde ze in die tijd een Heidelbergse Catechismuspreek die voor haar bedoeld leek, waarin staat dat er geen haar van je hoofd zal vallen zonder de wil van de hemelse Vader. Elke haar was destijds door de chemo van haar hoofd gevallen. Tijdens ziekte en zorgen ervoer ze God dichtbij. Ademloos luister ik, en ik pink een traan weg.

Daarna vertel ik hoe ik de Heer(e) leerde kennen als negentienjarige Gergemmer. Dat ik blijf verlangen naar nog meer van zijn vrede en vreugde in mijn leven. Dat Gods genade zoveel groter is dan wij vaak denken. Ik begin bijna te preken. Over deze God wil ik graag (s)preken! Op dit moment krijg ik niet de indruk dat dat voor Tineke een issue is. Op de terugweg zet ik een Psalm in die ik jaren niet heb gezongen. ‘Wie heeft lust den HEER te vrezen, ’t allerhoogst en eeuwig goed?’ ‘Ik’, fluister ik, en ik zing verder. ‘God zal zelf zijn Leidsman wezen, leren, hoe hij wand’len moet.’

Hij leidt ons leven. Ik ontdek het opnieuw tijdens een weekendje weg, gewoon in Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat als één van de twee wel graag een kind wil en de ander (nog) niet?

Relatiecoach Cocky Drost vertelt over een stel dat bij haar komt. Zij wil graag kinderen, maar haar man wil nog even wachten. Hoe ga je daar als stel mee om?

Afbeelding

Hoogst interessant (en je hoeft er niet meer voor naar de platenbeurs): het vroege werk van de artiest

Omdat de hits bekend zijn, denk je het 'vroege werk' van artiesten als Tina Turner, Simon & Garfunkel of U2 te kennen. Maar dat valt tegen, merkt columnist Gerard ter Horst. Wel is veel materiaal nu digitaal beschikbaar.

Afbeelding

Christelijke evenementen moeten genezingsbewegingen als Frontrunners actief weren

Bewegingen als Frontrunners, die genezing claimen, moeten geweerd worden van christelijke evenementen. Om kwetsbare mensen te beschermen en om de waarheid van het evangelie, schrijft Mark de Jager.

Afbeelding

Die laatste vaak onuitgesproken vraag doet er toe: wat ligt er achter het sterven?

Aan een gepland sterven gaan in Nederland tal van gesprekken vooraf. Maar komt de vraag naar wat er achter het sterven ligt ook aan de orde, vraagt columnist Aad Kamsteeg zich af. En is die op mensen of op God gericht?

Afbeelding

Gehaaid schelden bevuilt het debat: iemand racist of klimaatdrammer noemen en zo het gesprek afbreken

Gehaaid schelden bevuilt het debat. Zie wat er gebeurt in de confrontatie tussen Left Laser en de directeur van debatcentrum De Balie, schrijft Reina Wiskerke.

Afbeelding

Een student raakte ongepland zwanger, maar niet plannen is ook een vorm van plannen

In onze tijd zijn de keuzemogelijkheden enorm en de stress daarvan ook. Als je het niet weet, lijkt het slim om het in ‘Gods handen te leggen’, aldus Almatine Leene.

Afbeelding

Ik spreek met stiltes, met passie, maar ik hoop dat ik de talen uit de volle breedte van de kerk spreek

Ik realiseer me dat ik regelmatig bid voor de juiste woorden om de ander te bereiken met Gods goede nieuws. Laat ik ook eens wat vaker bidden om een hoorwonder’, stelt Paulien Vervoorn

Afbeelding

Weigeren de boodschappenlijst te printen, ook als dat betekent: zestien keer op de fiets naar de Plus

Zo'n typische jaren '70-macaronimaaltijd komt in huize-Van Heijningen niet zonder slag of stoot tot stand. 'Eerst even een pak pakk… ai, een leeg hoekje in de voorraadkast.'

Afbeelding

Talenwonder in Zeeland: 'Did you bring de varrekieker?' Iedereen begreep dat in zijn eigen taal

Een kerktoren beklimmen heeft een hoog pret van vroeger-gehalte. Maar het tilt je wel mooi uit de beperkingen van het platte vlak. De wereld ligt aan je voeten, schrijft Hilbrand Rozema.