Opinie

Een overheid die iets vordert en weet dat de staat daar geen recht op heeft

Het eerste vragenuurtje in de Tweede Kamer in coronatijd, afgelopen dinsdag, was spectaculair. Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Financiën/Toeslagen kwam, mede namens haar collega Hans Vijlbrief, verantwoordelijk voor de Belastingdienst, melden dat het ministerie aangifte heeft gedaan tegen de Belastingdienst. Dat is ongekend. Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of ambtenaren strafbare feiten hebben gepleegd en mogelijk voor de rechter moeten verschijnen.

Het draait allemaal om de veelbesproken en lang slepende toeslagenaffaire, waarbij de Belastingdienst ten onrechte geld terugvorderde van burgers die gebruik maakten van de kinderopvangtoeslag. De zaak is aan het rollen gebracht door uitstekend journalistiek speurwerk van RTL Nieuws en Trouw. In de Tweede Kamer waren het Renske Leijten (SP) Pieter Omtzigt (CDA) en Farid Azarka..

machteloos

Beetje bij beetje werd duidelijk hoe het verschrikkelijk mis ging bij deze overheidsdienst. De een na de andere instantie, zoals de Nationale Ombudsman, de adviescommissie-Donner, vonnissen van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, liet zien dat de getroffen ouders door de Belastingdienst niet allee..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’