aangepast op 20 mei 2020 om 09:18

De ‘heksenjacht’ op katje Lee
Kelly Keasberry is redacteur bij het Vlaamse christelijk opinieblad Tertio
Column

De ‘heksenjacht’ op katje Lee

Maandenlang bepaalde het coronavirus de krantenkoppen. Vandaag is België in de ban van een katje. Naast Vlamingen, Walen en Brusselaars zijn er nu ook het ‘Lee moet dood’-kamp en het ‘Laat Lee leven’-kamp. Hoe kon het zover komen?

Het begon allemaal toen studente Selena Ali (23) uit Stabroek door de coronacrisis vervroegd Peru moest verlaten. Ze had zich daar ontfermd over zwerfkatje Lee. Het was al ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid), maar de verplichte drie maanden quarantaine waren niet afgemaakt. Ali stapte toch op het vliegtuig met het beestje op schoot. Opgelucht dat ze veilig thuis was gekomen, vertelde de voormal..

Dat trok de aandacht van inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Lee moet dood en snel, vindt ook viroloog Steven Van Gucht. ‘Hondsdolheid is het dodelijkste virus ter wereld, geen risico nemen.’ Een huiszoeking door het FAVV leverde niets op, evenmin als de dreiging met een dwangsom van 5000 euro per uur als Ali weigert het katje af te geven.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’