aangepast op 22 mei 2020 om 06:54

Column

Schaamte over het op YouTube kijken van filmpjes van uitvaartplechtigheden

Op YouTube zijn meerdere video’s van uitvaartplechtigheden te vinden. Dat komt doordat ze daarop geplaatst zijn ten behoeve van familie die er vanwege de coronamaatregelen niet bij kan zijn. Opeens is het daarmee publiek bezit. En kan ik het ook bekijken. Dat doe ik dan ook. Zo beland ik op een avond in een zaaltje ergens in het land. 

Een uitvaartondernemer leest keurig de tekst voor die voor hem is opgesteld. Naast hem de kist omringd door een zee van bloemen. Foto’s van een mooie jonge vrouw worden getoond, samen met haar man en omringd door vrolijke kinderen, dan het verval door een ernstige ziekte, in het ziekenhuisbed met nog steeds haar man en kinderen in haar nabijheid. Het ontroert.

Ik zie de volgende te bekijken video oppuppen. Als vanzelf klik ik hem aan. Het is weer een uitvaartplechtigheid van een echtgenote en moeder. Haar volwassen kinderen vertellen wat hun moeder voor hen heeft betekend. Een zoon rept van een opvoeding zonder gedoe, waar hij intens dankbaar voor is. Een dochter spreekt bewonderend over de moed en kracht van haar moeder in de laatste levensfase. De ..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’