aangepast op 18 mei 2020 om 11:49

We kunnen ook zó genuanceerd worden, dat we de pijn van het slachtoffer niet meer voelen
Aad Kamsteeg is oud-buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad. Hij schrijft twee keer per maand een column.
Column

We kunnen ook zó genuanceerd worden, dat we de pijn van het slachtoffer niet meer voelen

Waarschijnlijk beschouw je het als een compliment wanneer een ander jou als een genuanceerd iemand beschouwt, iemand die een zaak van alle kanten bekijkt. Misschien krijg je de kriebels als je leest over actievoerders die zich gepassioneerd inzetten voor een of ander heus wel eerbiedwaardig doel. Maar pas in dat geval toch maar op. Want het kan zijn dat je dan ook tekortschiet in bezieling in kwesties die er echt toe doen. Misschien hecht je dan wel zo sterk aan objectiviteit, dat het je structureel aan subjectieve inzet ontbreekt.

Ik maak die opmerking in verband met het recente doodschieten van een zwarte jogger in het Amerikaanse Georgia. Ik kwam toen terecht bij de befaamde brief van Martin Luther King van april 1963 uit de gevangenis van Birmingham. Tijdens een protestmars tegen rassendiscriminatie was ..

Die acht waren ‘gematigd sympathiek’, constateerde King. Ze hadden begrip voor zijn woede en het verdriet. Maar ze waren ook genuanceerd. Laat de strijd tegen wat onrecht is toch over aan de rechtbanken, zeiden ze. Ga niet met sit-down demonstraties de straat op. Heb niet teveel religieuze haast. King beschikte niet over schrijfpapier. Daarom pende hij zijn reactie in de kantlijnen van een kran..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’