7 april 2020 om 19:30
Luister naar

Deze vrome verhalen over corona zijn té mooi

Je zou willen dat het waar was - de brief van Julian Urban, een 38-jarige arts in een ziekenhuis in de Italiaanse regio Lombardije. Tot een paar weken geleden was hij atheïst, net als al zijn collega’s, maar de coronacrisis heeft hen overweldigd. Nu gebruiken ze elk vrij moment om God om hulp te vragen.

Google kent geen Julian Urban die arts is in Italië. Ook geen Giuliano Urbano. Nergens is een bron te vinden. Toch doet het bericht de ronde, via websites voor internetevangelisatie en gebed.

Of het verhaal van de priester voor wie zijn parochianen een beademingsapparaat bij elkaar hadden gespaard. Hij gaf het in het ziekenhuis weg aan een jongere patiënt en stierf. Giuseppe Berardelli bestond wel echt, uit Casnigo, bij Bergamo; hij was 72 jaar toen hij op 16 maart overleed. Hij was een pastoor die voor iedereen klaar stond, zeggen vrienden uit de parochie en het bisdom, maar zó klopt het verhaal niet. Hij is niet aan de beademing gegaan omdat zijn conditie te slecht was. De rest is opgesmukt.

Willen we te graag - dat in zo’n crisis het geloof oplicht, dat christenen zich nú kunnen laten zien?

Liefde pronkt niet en doet niet gewichtig. Echte helden ontdek je vaak pas achteraf.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het woelen van de geschiedenis verandert de blik van Nederlanders op de Holocaust

Reina Wiskerke verlangt geregeld naar een toestand waarin de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust onaangetaste ijkpunten zijn voor moreel handelen. Maar heimwee naar het verleden helpt niet verder.

Afbeelding

Wie er in het voetbalstadion zitten? Kinderzieltjes met 'daddy issues'

Voetbal is emotie. Dat ervaart Rinke Verkerk als ze het tafereeltje voor de tv beziet. Job, haar man, zit vol in de wedstrijd; dan is hij boos, onbereikbaar en dan extatisch. De kinderen kijken hem verbaasd aan: wie is deze man?

Afbeelding

De lof voor Segers is huiswerk voor journalisten. 'Praten over christelijke politiek als folklore'

Journalisten die verveeld de politiek duiden, dat heeft een keerzijde, vindt socioloog Wim Dekker. 'Het haalt de angel uit de politiek. Het gaat niet meer over recht of gerechtigheid maar over kleinmenselijk geneuzel.'

Afbeelding

Engelse dorpskerken, sfeervoller wordt het niet. Maar hoe houd je ze warm?

Met de trein reis ik over de zeebodem naar Engeland, via de Kanaaltunnel. Reisdoel is een dorpje in Sussex, met uitzicht op het Kanaal. De dorpskerk daar is een scheef en oud kavalje.

Afbeelding

Ik ben een deugniet, hoog tijd om dat maar eens een keer ruiterlijk toe te geven

In deze wereld waarin alle mensen lijken te deugen is het hoog tijd voor een stevig tegengeluid, vindt Roeland van Mourik. Diep in hem herbergt zich namelijk een enorme aso.

Afbeelding

Zij heeft gezoend met een ander, hoe herstellen we het vertrouwen?

Ze vertelt dat ze een jaar geleden wat met een collega heeft gehad. Daarom slaapt ze nu meer dan een half jaar op de logeerkamer, schrijft Feniks de la Fosse over een vrouw die in haar praktijk om advies vraagt.

Afbeelding

Accepteer de positie van de kerk in het moderne Nederland, schreef hij aan zijn vriend

Een kerk die helder is in haar boodschap en rijk in haar liturgie strekt zich uit naar mensen die de leegheid van de geschiedenis ervaren. Bart Jan Spruyt verbindt het werk van W. Aalders met dat van Dirk de Wachter.

Afbeelding

Praat over de kerk als een wereldwijde beweging, dat zet haar in een ander licht

De kerk heeft een imagoprobleem, weet dominee Almatine Leene. Het helpt om de kerk als een wereldwijde beweging neer te zetten. En dus niet alleen als de gemeente in de buurt waar je op zondag naartoe kunt gaan.

Afbeelding

De deuren naar de Nederlandse samenleving zijn zwaar. Je moet flink kunnen duwen

Een klein beetje verscholen in hun hidjab zitten twee Afghaanse zusjes tegenover Carien Heinhuis. ‘Hun huid is bleek en hun gezicht uitdrukkingsloos. Geen hoopvol begin.’