Christelijke waarden zijn niet los verkrijgbaar
Bram van de Beek is theoloog en emeritus hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit. Hij schrijft iedere maand een column.
Column

Christelijke waarden zijn niet los verkrijgbaar

We zouden het door de coronacrisis bijna vergeten: het debat over de christelijke waarden in de Europese cultuur. Er werden grote woorden gebruikt en sterke standpunten ingenomen: Europa moet beschermd worden tegen de indringers uit het zuiden en oosten om de waardevolle cultuur van ons continent te beschermen. Wat die waarden precies zijn, werd niet altijd duidelijk, maar in elk geval dienden ze om ‘ons’ tegenover ‘hen’ te zetten.

Intussen is de coronacrisis gekomen. En ineens wordt duidelijk wat die christelijke waarden in de Europese cultuur zijn. Er is een arts die uit de veilige randstad naar Brabant gaat, want daar kan hij meer dienstbaar zijn. En hij blijft bij de mensen en zal bij hen blijven, ook als de beschermende middelen niet meer toereikend zijn. Er zijn duizenden verpleegkundigen die inmiddels ander werk de..

onderscheidend gedrag

Het doet me denken aan een situatie in de oudheid. Er was een verschrikkelijke epidemie in Rome. Wie kon, vluchtte de stad uit, met name de elite én de artsen die wisten hoe groot het gevaar was. Christenen bleven. Zij verzorgden de zieken en ze gaven de doden een waardige begrafenis...


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’

advertentie