31 maart 2020 om 03:00
Luister naar

Mensenredder Alaa Aljaleel gunt je een blik op de humane, verbindende islam

Onlangs stuitte ik op het verhaal van Alaa Aljaleel, een dappere Syriër met een bijzondere levensloop. Als de oorlog naar zijn geliefde stad Aleppo komt, besluit hij niet te vluchten.

Zijn vrouw en kinderen ontkomen naar Turkije. Maar iemand moet toch de gewonden bij elkaar rapen?

Alaa, die als kind al mensenredder wilde worden, fabriceert een ambulance en zorgt voor een grote voorraad reserve-onderdelen. Vooral de autobanden hebben te lijden, want zijn stad ligt al gauw bezaaid met scherven van glas en bommen en ander verwrongen ijzer.

Terwijl Alaa de ene na de andere levensgevaarlijke reddingsmissie uitvoert, ontfermt hij zich ook nog eens over katten, want veel baasjes zijn gevlucht of omgekomen. Met hun gevoelige gehoor hebben de dieren ernstig te lijden onder de Russische en Syrische bombardementen.

Hij wilde als kind al mensenredder worden.

Hij creëert het eerste opvangcentrum voor katten in het Midden-Oosten. De liefde voor medeschepselen heeft hij van zijn grootouders. Alaa wijst dieronvriendelijke landgenoten erop dat de profeet Mohammed ook gek was van katten. Toen er een slapende kat op diens mantel lag, sneed Mohammed, zo gaat het verhaal, liever de punt van zijn kleding af dan de kat te wekken.

Alaa gunt je een blik op de humane, verbindende islam, die Joden en christenen respecteert en al eeuwen met hen samenleeft. Hijzelf vierde elk jaar paasfeest met de christenen in Aleppo, met vele andere moslims. Ik vergeet soms dat die islam er ook nog is – maar dat is dus zo.

Gewonde katten lapt hij op, dierenartsen geven tips via internet. Foto’s van zijn oogappels gaan het internet over en hij krijgt steeds meer fans. ISIS kopiëert hem en verspreidt foto’s en filmpjes van ‘Cats for Jihad’: terroristen met in de ene hand een geweer, in de andere een kat. Geen van de strijdende partijen komt er genadig af in The Last Sanctuary in Aleppo, het boek dat in 2019 over Alaa verscheen. Steeds als je denkt: dit is the limit, doen Putin, Assad en ISIS er nog een schep bovenop. Alaa zoekt daarna weer de lichaamsdelen bij elkaar, dan kunnen famiies afscheid nemen.

De getraumatiseerde kinderen komen dolgraag naar zijn dierenopvang, ze spelen daar met de katten, net als hijzelf. Eén kat heeft de gewoonte zichzelf te lanceren, die springt twee meter en landt bovenop zijn schouders. Daarom noemen ze hem Sukhoi, naar een Russisch vliegtuigtype.

Helaas, ook daar vallen de bommen. Van de ruim honderd katten overleven er dertig. En Alaa begint ... opníeuw!

Ik probeer het me voor te stellen. Het leger van je eigen land als vijand én dat van Rusland. Geen schoon water. Geen huizen, alleen nog ruïnes. Aanvallen op ziekenhuizen. En verlies je een geliefde, dan mag je nog blij zijn als je überhaupt zijn of haar lichaam terugvindt, zodat je tenminste afscheid kunt nemen en echt kunt rouwen. De Slag om Aleppo duurde van juli 2012 tot december 2016. In 2018 keek de wereld naar het voetbal. De Syriërs ook, maar voor hen was het een bitter toernooi: de World Cup was in Rusland.

Wat een veerkracht, die Alaa. Geloof, hoop en liefde. En de meeste van deze is de liefde. Je mag hopen dat je zelf maar half zo’n goede christen bent als hij moslim is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
.

Ik had nooit eerder een man horen zeggen dat hij feminist is

'Ik was zélf in het stereotype getrapt van de brutale meid die haar neus ophaalt voor alles wat mannen in machtsposities zeggen', schrijft Lysanne van de Kamp. En dat terwijl ze zich altijd zo ergerde aan dat stereotype.

Feniks de la Fosse

'Zijn ex regeert ons huishouden, ik kan er niet meer tegen.' Hoe kan dit worden opgelost?

‘Ik heb het nodig dat je me geruststelt’, zegt een vrouw tegen haar partner in de praktijk van relatiecoach Feniks de la Fosse tegen. ‘Ik ben gewoon onzeker en heb het nodig om te horen dat ik nummer één ben.’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.

Hans Werkman

Bezwijkt in christelijke gedichten de poëzie 'onder de last van de boodschap'?

Lieddichter Ad de Besten was een meelevend christen, maar christelijke poëzie, moest dat zonodig? Hij las het werk van enkele christelijke dichters en constateerde dat dit wantrouwen geen nieuw voedsel heeft gevonden.