Column

Rikko Voorberg: Wat als het drie jaar duurt?

Als het nou geen 3 weken duurt, maar 3 maanden? Niet tot 6 april, maar tot 6 september? Niet tot 2020, maar tot 2023? Of langer? Een onvoorstelbaar idee voor mij, voor de meesten van ons Europeanen. Zou je dan al die tijd verbinding maken met je familie via een schermpje? En wat als er dan iets met hen gebeurt? Kun je er dan naartoe? Naar hun ziekbed, hun begrafenis, hun bruiloft? Altijd videobellen met de angst en onzekerheid? Ik vind drie weken al veel, laat staan drie maanden of drie jaar.

Natuurlijk is het onvoorstelbaar, zegt de Syrische kunstenaar Khaled Akil, en ik hoop dat het je bespaard blijft. Maar weet dat velen van ons als vluchteling dit drie weken, drie maanden, drie jaar of zelfs negen jaren doen. Al die tijd via dat karige schermpje van je telefoon contact maken. Voel je hoe afhankelijk je bent van je verbinding? Van je telefoon? Voel je iets van de noodzaak van dat..

Een Afghaanse jongen had een beetje moeten lachen, vertelde hij, om Europa. Met treurnis ook, hoor. Hij gunde het niemand, dat virus. Maar hij had met zijn vrienden altijd gedacht dat Europeanen een betere mensensoort waren. Zij hadden in Afghanistan alleen maar oorlog gekend, steeds weer vluchten, corrupte bestuurders, dat hadden die Europeanen allemaal niet. Die zaten waarschijnlijk toch gewo..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’