Reveil
Bart Jan Spruyt doceert cultuur & maatschappij aan de Driestar in Gouda en kerkgeschiedenis en apologetiek aan het Hersteld Hervormd Seminar
Column

Reveil

Het coronavirus heeft ook geleid tot de annulering van een debat dat Fred van Lieburg en ik zouden voeren over het Reveil. Het studium generale van hogeschool de Driestar wilde twee avonden beleggen over ons beeld van deze vernieuwingsbeweging uit de negentiende eeuw en over de vraag of dat beeld bijstelling behoeft, waarbij Van Lieburg en ik – tot ons beider verrassing – tegenover elkaar geplaatst werden. Van enig verschil van mening en inzicht waren wij ons eigenlijk niet bewust. Maar we spraken af dat we met elkaar van mening zouden gaan verschillen. Zelf heb ik mijn verhaal nog wel kunnen houden, Van Lieburg (hoogleraar religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit) niet meer.

Het Reveil als beweging roept bij mij het beeld op van Christophorus – de man die Christus, zo blijkt, op zijn schouders de kolkende rivier overzet en bij terugkeer naast zijn hut een bloeiende staf aantreft. Zó heeft het Reveil de christelijke traditie over de woelige baren van de negentiende eeuw heen getild, door vormen te bedenken waarin die traditie kon overleven: eigen christelijke schole..

donkere achterkamer

Het beeld van het Reveil is sinds 'juffrouw Kluit' – jarenlang conservator van het Reveilarchief – vooral bepaald door personen, helden bijna, als Groen, Da Costa en De Clercq. Het had een duidelijk begin: met de colleges van Bilderdijk in een donkere achterkamer aan het Leidse Rapenbur..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’