Column

Psst: De mensenmens heeft het moeilijk in deze dagen

‘Ik ben een mensenmens’, zegt de voorganger in de livestream. De mensenmens heeft het moeilijk in deze dagen. Hij is ‘iemand die graag onder de mensen is, van sociale contacten houdt’, zegt Van Dale, en dat zit er even niet in. Een mensenmens komt graag dichtbij, geeft een kneepje in je arm, legt een hand in je rug - allemaal taboe.

Wat ben je als je niet zo’n mensenmens bent? Waarschijnlijk dan een dingenmens. Die is beter af, stel ik me voor. Die zit thuis en kijkt tevreden om zich heen, of spoedt zich naar de bouwmarkt of naar Marktplaats om méér te verzamelen. Of kan een mensenmens ook tegelijk dingenmens zijn? Dat je interesse in de medemens vooral is ingegeven door wat je ermee kunt bereiken of verdienen?

Ook de dagjesmens heeft het moeilijk. Burgemeesters hadden afgelopen weekend moeite met de toevloed van dagjesmensen. Een dagjesmens is (opnieuw Van Dale) een ‘toerist die slechts één dag ergens verblijft’. Persoonlijk plak ik er altijd graag een paar dagen aan vast. Ik ben meer een weekjesmens. Van weekjesmensen hebben burgemeesters geen last.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’