Mama, die titel hoort maar bij één persoon in je leven. Ook als het pijn doet
Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis, voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Zij schrijft iedere maand een colu
Column

Mama, die titel hoort maar bij één persoon in je leven. Ook als het pijn doet

Voordat de corona-maatregelen ons normale leven drastisch wijzigden, had ik mijn bijdrage voor deze dag in deze krant al helemaal doordacht. Tijdens onze voorjaars-gezinshuisvakantie op een van de Waddeneilanden maakte ik daar notities van, voor mijn column van vandaag. Maar als ik die teruglees, komt het me zo onwerkelijk voor. Want vandaag zijn we aan het overleven in een nieuwe werkelijkheid, waarbij al het andere naar de achtergrond verdwijnt. Zelfs onbesmet voel ik me besmet, want het blijft maar aan me kleven. In ons huis is het vol en druk en in mijn hoofd daardoor ook. Toch wil ik me er nu een moment aan ontworstelen, in de hoop dat de coronafocus van u en mij even wordt verlegd. In de wetenschap dat lijden dat je vreest, eigenlijk het grootste leed al is, doe ik mijn best me niet te veel te laten verleiden tot angst voor de onzekerheid van morgen. Want dit is vandaag en morgen komt later.

En dus diep ik mijn aantekeningen op uit mijn telefoon en ben zomaar weer terug bij dat moment uit het pre-coronatijdperk van nog maar een paar weken geleden. Ik had die dag de routebeschrijving zo goed mogelijk proberen te volgen, maar was alsnog verdwaald. Het regende en waaide, zoals het de hele maand al deed, maar het kon me niets schelen. Ik moest en zou het vinden. Het is bijna vijf jaar ..

die ene persoon

Deze wandeling brengt me nu in gedachten verder terug naar de tijd dat ik studeerde en op mezelf ging wonen. Mijn moeder was al twaalf jaar dood, maar ik miste haar en wist niet waar ik op Rusthof haar graf nog vinden kon. Uren heb ik rondgedoold langs al die paden met gedenkstenen vol name..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Columns

meer ‘Columns’